Õunamoos (retsept)

Õunamoos retsept

Teie ees on maitsev ja mitmekülgne õunamoos, mida on lihtne valmistada ning mida saab nautida igal ajal. See moos on valmistatud värsketest, küpsetest õuntest, andes moosile mõnusa magushapu maitse. Määrige seda röstsaia või pannkoogi peale maitsva hommikusöögina või kasutage seda kastmena mõnel muul viisil. Õunamoos on ka suurepärane võimalus kasutada ära kõik üleliigsed õunad, mis teil võib-olla käepärast on, ning see on suurepärane viis säilitada sügismaitset aastaringselt. Miks mitte proovida kodus ise õunamoosi valmistada ja nautida selle klassikalise puuvilja maitset täiesti uuel viisil?

RaskusasteKerge

PortsionKogused
Valmistamise aeg10 minutitKüpsetusaeg35 minutitAeg kokku45 minutit

Koostisained:


 1 Kg õunu (nt Granny Smith)
 300 g suhkrut
 2 spl sidrunimahla
 ¼ tl jahvatatud kaneeli (valikuline)
 ½ spl riivitud ingverit (valikuline)

Valmistamine:


Purkide steriliseerimine
1

Purkide nõuetekohane steriliseerimine on oluline protsess, et eemaldada bakterid, mis võivad teie moosi rikkuda. Veenduge, et purgid on pestud nõudepesumasinas või käsitsi kuuma seebiveega ja seejärel hästi loputatud. Steriliseerige alati mõned purgid rohkem, kui te arvate, et vajate. Parem on liiga palju purke kui liiga vähe.

2

Purkide steriliseerimiseks kuumutage ahi 130 kraadini. Asetage pestud purgid ja kaaned püsti asendis küpsetusplaadile ning kuumutage ahjus vähemalt 20 minutit. Seejärel eemaldage purgid ahjust ja täitke koheselt moosiga.

3

NB! Kasutage purkide ahjust eemaldamiseks pakse ahjukindaid või purgiklambreid. Ärge asetage neid külmale pinnale, sest need võivad puruneda. Asetage purgid näiteks puidust lõikelauale, mis on kaetud käterätikuga.

Õunamoosi valmistamine
4

Asetage 2 taldrikut külmtaldrikutestiks sügavkülma.

5

Peske ja koorige õunad ning eemaldage südamikud. Seejärel viilutage õunad ja asetage suurde potti.

6

Valage hulka vesi ja sidrunimahl. NB! Jälgige, et õunad oleksid üleni veega kaetud, et vältida nende pruunistumist.

7

Lisage suhkur ja maitseained ning segage hästi läbi. Katke pott kaanega ning keetke moosi 15 minutit keskmiselt madalal kuumusel, kuni see on pehme ja läbipaistev.

8

Pärast tulelt eemaldamist püreestage õunad kergelt, kui soovite tükilisemat moosi, või blenderdage täiesti ühtlaseks, kui soovite ilma tükkideta, ühtlast moosi. Suhkru karamelliseerumise vältimiseks segage sageli.

9

NB! Selles etapis võite moosi maitsta ja suhkrut või maitseaineid kohandada.

10

Asetage suur tilk kuuma moosi külmale taldrikule ja laske sellel 30 sekundit jahtuda. Kui tilk hoiab oma kuju ja ei valgu laiali, on moos valmis. NB! Te ei tohiks näha tilga ümber eralduvat vett. Kui moos on veel vedel, jätkake keetmist ja katsetamist, kuni see saavutab soovitud konsistentsi.

11

Kallake moos kuumana steriliseeritud purkidesse, jättes ülaossa veidi ruumi. Pühkige purgi ääred puhta, niiske lapiga ja sulgege kaanega.

12

Töödelge purke 10 minutit keevas veevannis, et tagada nõuetekohane pitseerimine. Võtke purgid veevannist välja ja laske täielikult jahtuda.

13

Säilitage moosi jahedas ja pimedas kohas.

koostisained

 1 Kg õunu (nt Granny Smith)
 300 g suhkrut
 2 spl sidrunimahla
 ¼ tl jahvatatud kaneeli (valikuline)
 ½ spl riivitud ingverit (valikuline)

Juhised

Purkide steriliseerimine
1

Purkide nõuetekohane steriliseerimine on oluline protsess, et eemaldada bakterid, mis võivad teie moosi rikkuda. Veenduge, et purgid on pestud nõudepesumasinas või käsitsi kuuma seebiveega ja seejärel hästi loputatud. Steriliseerige alati mõned purgid rohkem, kui te arvate, et vajate. Parem on liiga palju purke kui liiga vähe.

2

Purkide steriliseerimiseks kuumutage ahi 130 kraadini. Asetage pestud purgid ja kaaned püsti asendis küpsetusplaadile ning kuumutage ahjus vähemalt 20 minutit. Seejärel eemaldage purgid ahjust ja täitke koheselt moosiga.

3

NB! Kasutage purkide ahjust eemaldamiseks pakse ahjukindaid või purgiklambreid. Ärge asetage neid külmale pinnale, sest need võivad puruneda. Asetage purgid näiteks puidust lõikelauale, mis on kaetud käterätikuga.

Õunamoosi valmistamine
4

Asetage 2 taldrikut külmtaldrikutestiks sügavkülma.

5

Peske ja koorige õunad ning eemaldage südamikud. Seejärel viilutage õunad ja asetage suurde potti.

6

Valage hulka vesi ja sidrunimahl. NB! Jälgige, et õunad oleksid üleni veega kaetud, et vältida nende pruunistumist.

7

Lisage suhkur ja maitseained ning segage hästi läbi. Katke pott kaanega ning keetke moosi 15 minutit keskmiselt madalal kuumusel, kuni see on pehme ja läbipaistev.

8

Pärast tulelt eemaldamist püreestage õunad kergelt, kui soovite tükilisemat moosi, või blenderdage täiesti ühtlaseks, kui soovite ilma tükkideta, ühtlast moosi. Suhkru karamelliseerumise vältimiseks segage sageli.

9

NB! Selles etapis võite moosi maitsta ja suhkrut või maitseaineid kohandada.

10

Asetage suur tilk kuuma moosi külmale taldrikule ja laske sellel 30 sekundit jahtuda. Kui tilk hoiab oma kuju ja ei valgu laiali, on moos valmis. NB! Te ei tohiks näha tilga ümber eralduvat vett. Kui moos on veel vedel, jätkake keetmist ja katsetamist, kuni see saavutab soovitud konsistentsi.

11

Kallake moos kuumana steriliseeritud purkidesse, jättes ülaossa veidi ruumi. Pühkige purgi ääred puhta, niiske lapiga ja sulgege kaanega.

12

Töödelge purke 10 minutit keevas veevannis, et tagada nõuetekohane pitseerimine. Võtke purgid veevannist välja ja laske täielikult jahtuda.

13

Säilitage moosi jahedas ja pimedas kohas.

Õunamoos