Parimad Retseptid logo

Empanadas ehk Argentiina lihapirukad (retsept)

Viimati uuendatud: 21/11/2023
Keskmine hinnang: 5 (1 hääl)

Empanadas ehk Argentiina lihapirukad retsept

Õrn, kihiline koorik, mis ümbritseb maitsvat sooja segu vürtsitatud veiselihast ja köögiviljadest – me õpetame teile, kuidas teha parimaid veiseliha empanadasid, mida olete kunagi maitsnud.

Empanadad ehk Argentiina lihapirukad on poolkuukujulised soolased saiakesed, mis on valmistatud taignast ja täidetud erinevate koostisosadega. Empanada täidis on väga erinev ja võib sisaldada kõike, alates veise-, kana- ja sealihast, tuunikalast, karpidest, juustust ja/või köögiviljadest, mida elavalt maitsestatakse ja seejärel küpsetatakse või praetakse taignas.

Empanadade tainas on enamasti tehtud pitsasarnasest taignast, mida võite ka valmiskujul poest osta või kodus ise valmistada. Teil on vaja vaid jahu, jääkülma vett, soola, külma võid ja muna. Külm või on siin oluline, et saaksite küpsetades mõnusa kihilise taigna, sest sooja võiga tulevad kõvad koorikud.

Mõned nõuanded

  • Kasutage lahtilöödud muna oma empanadade sulgemiseks ja seejärel ka väljastpoolt pintseldamiseks. See teeb need pirukad mõnusald kuldseks ja need ei löö küpsedes lahti.
  • Asetage oma täidetud pirukad kõvale pinnale ja kinni vajutamiseks kasutage kahvlit. See kindlustab, et küpsedes ei tule täidist kuskilt vahelt välja.
  • Asetage ettevalmistatud aga küpsetamata pirukad küpsetuspaberil külmikusse 20 minutiks. Seejärel võite need sügavkülmutada, et neid hiljem küpsetada.

Empanadas ehk Argentiina lihapirukad

Maitsvad veiselihaga empanadad on kuulsad Argentiina lihapirukad, mis oma krõbeda ja kihilise taina ja vürtsika täidisega viivad keele alla.
Keskmine hinnang: 5 (1 hääl)
Prindi Pin Kommenteeri
Ettevalmistuse aeg: 30 minutes
Küpsetusaeg: 55 minutes
Aeg kokku: 1 hour 25 minutes
Portsionit: 8
Kalorid: 442kcal

Koostisosad 

Täidis

  • 1 suur tükeldatud kartul
  • 2 spl oliiviõli
  • 350 g veisehakkliha
  • ½ riivitud sibulat
  • 1 riivitud väike porgand
  • 1 hakitud sellerivars
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • ½ tl tšillipulbrit
  • 1 tl jahvatatud köömneid
  • ½ tl kaneeli
  • 180 ml veiseliha puljongit
  • 80 g herneid
  • ½ tl soola
  • ½ tl pipart

Tainas

  • 300 g nisujahu
  • ½ tl soola
  • 120 g külma tükeldatud võid
  • 1 suur muna
  • 80 ml külma vett
  • 1 lahtilöödud muna

Valmistamine

  1. Valmistage pirukataigen. Blenderdage jahu ja sool. Lisage juurde või, muna ja külm vesi ning blenderdage, kuni saate puru moodi konsistentsi. Vormige tainast pall. Mässige tainas toidukilesse ning asetage külmikusse 30 minutiks.
  2. Valmistage täidis. Lisage keskmisesse potti kolmveerand mahust vett ning laske veel keema minna. Lisage kartul ning keetke 3 minutit, kuni pehmed.
  3. Kuumutage pannil oliiviõli. Lisage veisehakkliha koos sibula, selleri ja porgandiga. Praadige u 8 minutit, kuni hakkliha on pruun ning köögivilja pehmed. Kui kartulid on keenud, lisage kartul juurde lihasegule.
  4. Lisage juurde küüslauk, tšillipulber, köömned, kaneel ja veiseliha puljong. Kuumutage 1 minut. Lisage juurde herned ning keetke vaikselt segu, kuni enamus vedelikust on sisse imbunud. Maitsestage soola ja pipraga.
  5. Eelsoojendage ahi 190 kraadini ning asetage rest ahju keskele.
  6. Võtke külmikust taigen välja ning jagage 10 võrdseks osaks. Rulliga igat taigent jahusel pinnal, kuni saate u 18 cm suuruse ringi. Lisage ringi keskele lusikaga täidist.
  7. Vispeldage väikses kausis muna ja lisage 1 spl vett. Pintseldage sisemine taignaäär munaga ning vormige poolkuukujuline pirukas. Suruge kahvliga ääred kinni. Tehke sama ka ülejäänud taignaga.
  8. Asetage pirukad küpsetuspaberile ja ahjupannile ning pintseldage pirukad pealt munaga. Küpsetage pirukaid ahjus 35 minutit või kuni need on pealt kuldpruunid.

Toitumisalane teave

Kalorid: 442kcalSüsivesikud: 37gValgud: 15gRasvad: 26gKüllastunud rasvhapped: 12gKolesterool: 107mgSool: 412mgPotassium: 383mgKiudained: 3gSugar: 2gA-Vitamiin: 1636IUC-Vitamiin: 11mgKaltsium: 43mgRaud: 3mgMagneesium: 31mg

Teie isiklikud märkmed

Proovisite seda retsepti?Märkige @Parimad_Retseptid või lisage tag #parimadretseptid!

Veel retsepte kategoorias - Soolased pirukad ja küpsetised

    5 from 1 vote (1 rating without comment)
    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

    Retsepti hinnang




    Maksimaalne faili üleslaadimise suurus: 10 MB. Saate üles laadida: pilt, video. Pane failid siia

    Populaarsed retseptid:
    Toitumisalane teave
    Kalorid
    442
    % päevasest väärtusest *
    Rasvad
     
    26
    g
    40
    %
    Küllastunud rasvhapped
     
    12
    g
    75
    %
    Kolesterool
     
    107
    mg
    36
    %
    Sool
     
    412
    mg
    18
    %
    Potassium
     
    383
    mg
    11
    %
    Süsivesikud
     
    37
    g
    12
    %
    Kiudained
     
    3
    g
    13
    %
    Sugar
     
    2
    g
    2
    %
    Valgud
     
    15
    g
    30
    %
    A-Vitamiin
     
    1636
    IU
    33
    %
    C-Vitamiin
     
    11
    mg
    13
    %
    Kaltsium
     
    43
    mg
    4
    %
    Raud
     
    3
    mg
    17
    %
    Magneesium
     
    31
    mg
    8
    %
    * Protsendiline päevane väärtus põhineb 2000 kcal energiakulul. Teie igapäevane väärtus võib olla kõrgem või madalam sõltuvalt teie päevasest kalorite vajadusest.