Taani saiake (retsept)

Viimati uuendatud: 20/09/2023
Keskmine hinnang: 5 (1 hääl)

Taani saiake retsept

Need tuntud Taani saiakesed on paljude lemmikud üle kogu maailma. Saiakesed on tehtud spetsiaalsest taanipärasest tainast, mis on õhuline, kihiline ja mõnusalt võine. Õppige, kuidas teha seda maitsvat küpsetist ka enda kodus nii, nagu see oleks pagariäris tehtud.

Enamasti on need maitsvad Taani saiakesed ehk Spandauer täidetud magusa moosi või küpsenud aprikoosiga ning üle niristatud suhkruglasuuriga. Laske enda loomingulisus valla ning valige endale sobivaim ja lemmikuim täidis. See retsept toob teieni ka õpetuse, kuidas teha maitsvat Taani tainast ja Taani saiakesele omast kreemi, mis saiakese keskel moosi all on.

Kuna Taani tainas tahab ennem pikka aega jahtumist, tehke tainas valmis eelmisel päeval ning laske sellel üleöö külmikus seista. Nii läheb teil järgmisel päeval kreemi tegemine ja saiakeste küpsetamine väga lihtsalt ja kiirelt.

Taani tainale on omane selle kihilisus. Seda kutsutakse ka kui lamineeritud tainas. Mida see tähendab? Lamineeritud tähendab siin põhimõtteliselt võiga kihte. Selle taina puhul on eriline, et võil ei lasta tainas sulada, vaid kihtide sees on mõnusad väiksed võitükid, mis küpsedes annavad tainale väga hea ja võise maitse. Kui te tõesti ei soovi Taani tainast ise valmistada, võite selle siin retseptis ka tavalise lehttaignaga asendada.

Taani saiake

Mõnusalt võine, kerge ja kihiline kodune Taani saiake viib keele alla. Õppige, kuidas õigeid Taani saiakesi lihtsalt ka oma kodustes tingimustes küpsetada ning üllatuge, kui head need võivad olla.
Keskmine hinnang: 5 (1 hääl)
Prindi Pin Kommenteeri
Ettevalmistuse aeg: 45 minutes
Küpsetusaeg: 20 minutes
Jahtumise aeg10 hours
Aeg kokku: 11 hours 5 minutes
Portsionit: 12 saiakest
Kalorid: 387kcal

Koostisosad 

Taani tainas

  • 250 ml piima
  • 8 g kuivpärmi
  • 390 g nisujahu
  • 65 g suhkrut
  • ½ tl soola
  • 230 g külma võid
  • 1 suur muna

Täidis

  • 180 ml piima
  • 2 spl suhkrut
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 1 ½ spl maisitärklist
  • 1 munakollane
  • endale meelepärast moosi

Saiakestele pintseldamiseks

  • 1 munakollane segatud vähese koguse veega

Glasuur

  • 130 g tuhksuhkrut
  • 1 spl vett

Valmistamine

Tainas

  1. Riivige külm või ning asetage 10 minutiks sügavkülmikusse jahtuma.
  2. Soojendage pool piimast (125 ml) seni, kuni see on käega katsudes soe.
  3. Lisage soojale piimale juurde 1 spl suhkrut ja kuivpärm ning segage läbi. Laske segul 10 minutit seista.
  4. Valage sügavkülmast võetud riivitud või suurde kaussi ning lisage juurde jahu, ülejäänud suhkur ja sool. Segage kergelt läbi.
  5. Tehke õrnalt sõrmedega võiribad jahu sees tükikesteks, kuni need on umbes läätse suurused. Olge ettevaatlik, et või ei sulaks. Võite vahepeal segu külmikusse asetada.
  6. Valage ülejäänud piim ja muna pärmisegusse ning vispeldage, kuni segu on ühtlane. Valage see juurde kuivainetele.
  7. Segage lusikaga tainas kokku, kuni see on ühtlane ja kleepuv. Katke kauss toidukilega ning laske külmikus 10 tundi jahtuda.
  8. Asetage tainas kergelt jahusele pinnale. Rullige tainast suur ristkülik, mis on umbes 6 mm paksune (suurus umbes 27x45cm). Voltige tainas kolmandiku võrra ühelt poolt keskele. Seejärel voltige peale teine pool. Tainas peab olema nüüd pikk ristkülik ja kolme kihiga.
  9. Rullige see uuesti laiaks 6 mm paksuseks ristkülikuks ning korrake voltimist. Tehke rullimist ja voltimist kokku 4 korda.
  10. Laske tainal veel 1-2 tundi jahtuda enne saiakeste valmistamist.

Täidis

  1. Valage 120 ml piima väiksesse potti ning lisage juurde suhkur ja vanilliekstrakt. Kuumutage madalal kuumusel, kuni piim hakkab auruma ning segage pidevalt. Eemaldage pliidilt.
  2. Vispeldage suures kausis ülejäänud piim koos munakollase ja maisitärklisega ühtlaseks seguks. Vispeldamise ajal valage väga aeglaselt juurde kuum piim. NB! Ärge valage liiga kiirelt, muidu kuumus küpsetab munakollase.
  3. Kui kõik on segunenud, valage see uuesti potti. Kuumutage segu keskmisel kuumusel, seda pidevalt segades nii kaua, kuni segu muutub paksuks ja ei valgu enam laiali. See võtab umbes 5 minutit.
  4. Kasutades silikoonspaatlit, valage kreem läbi sõela uude kaussi. Vajutage sellele peale toidukile ning laske toatemperatuurini jahtuda.

Saiakesed

  1. Eelsoojendage ahi 200 kraadini. Asetage kahele ahjupannile küpsetuspaber.
  2. Võtke jahtunud tainas ning rullige sellest 30x40cm suurune ristkülik. Lõigake tainas 12 võrdseks ruuduks (u 10 cm suurused).
  3. Asetage tainaruudud ahjupannile (6 ühele, 6 teisele) ning voltige ruudukeste nurgad taina keskele. Vajutage õrnalt peopesaga peale. Laske neil 10-15 minutit seista.
  4. Vajutage lusikaga iga saiakese keskele ava ning pintseldage kõik saiakesed üle munakollase-vee seguga.
  5. Lisage iga saiakese keskele avasse 2-3 tl eelnevalt valmistatud kreemi. Lisage peale veel 1-2 tl enda valitud moosi.
  6. Küpsetage saiakesi 20-22 minutit või kuni need on kuldpruunid.

Glasuur

  1. Segage kokku tuhksuhkur ja vesi. Niristage see üle soojade saiade.

Toitumisalane teave

Kalorid: 387kcalSüsivesikud: 50gValgud: 6gRasvad: 18gKüllastunud rasvhapped: 11gKolesterool: 94mgSool: 245mgPotassium: 116mgKiudained: 1gSugar: 23gA-Vitamiin: 605IUC-Vitamiin: 1mgKaltsium: 63mgRaud: 2mgMagneesium: 13mg

Teie isiklikud märkmed

Proovisite seda retsepti?Märkige @Parimad_Retseptid või lisage tag #parimadretseptid!

Veel retsepte kategoorias - Magusad pirukad ja küpsetised

    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

    Maksimaalne faili üleslaadimise suurus: 10 MB. Saate üles laadida: pilt, video. Pane failid siia

    Populaarsed retseptid:
    Toitumisalane teave
    Kalorid
    387
    % päevasest väärtusest *
    Rasvad
     
    18
    g
    28
    %
    Küllastunud rasvhapped
     
    11
    g
    69
    %
    Kolesterool
     
    94
    mg
    31
    %
    Sool
     
    245
    mg
    11
    %
    Potassium
     
    116
    mg
    3
    %
    Süsivesikud
     
    50
    g
    17
    %
    Kiudained
     
    1
    g
    4
    %
    Sugar
     
    23
    g
    26
    %
    Valgud
     
    6
    g
    12
    %
    A-Vitamiin
     
    605
    IU
    12
    %
    C-Vitamiin
     
    1
    mg
    1
    %
    Kaltsium
     
    63
    mg
    6
    %
    Raud
     
    2
    mg
    11
    %
    Magneesium
     
    13
    mg
    3
    %
    * Protsendiline päevane väärtus põhineb 2000 kcal energiakulul. Teie igapäevane väärtus võib olla kõrgem või madalam sõltuvalt teie päevasest kalorite vajadusest.