Rukkileib (retsept)

Viimati uuendatud: 22/10/2023
Keskmine hinnang: 5 (1 hääl)

Rukkileib retsept

See üleöö rukkileib on lihtsam versioon Põhja-Euroopa klassikast, mis on valmistatud täistera spelta- ja rukkijahust, kakaost ja kaerast. See tihe leib ei ole üldse kuiv ja on mõnus alternatiiv kergetele leibadele, millel on tugevam maitse ja kergelt nätske tekstuur.

Seda on palju lihtsam valmistada kui tavalist kodust leiba, ilma igasuguse sõtkumise vajaduseta – lihtsalt segate kõik kausis kokku, lasete sellel üleöö seista ja küpsetate hommikul. Tegemist on tüüpilise Põhja-Saksa rukkileivaga, mis on tume ja kergelt hapu.

Tavapärane probleem on see, et rukkileiba küpsetatakse tavaliselt ahjus või kaanega keraamilises anumas ja see hõlmab hommikul taina voltimist ja teerätikus seismist, pärast seda kui see on üleöö kerkinud, mis minu arvates pisut vähendab meetodi lihtsust. Tainas tõuseb teist korda vormis, kus seda küpsetate, nii et te ei pea muretsema õige voltimise tehnika või muu taolise pärast. Kõik, mida te peate tegema, on eelmisel õhtul tainas kokku segada ja see hommikul leivavormi valada ning valmis küpsetada. Ei mingit sõtkumist, ei mingit voltimist, ei mingeid erivahendeid.

Rukkileib

See lihtne üleöö rukkileib on kodune ja maitsev ning leivategemine oma ahjus ei saakski olla lihtsam.
Keskmine hinnang: 5 (1 hääl)
Prindi Pin Kommenteeri
Ettevalmistuse aeg: 5 minutes
Küpsetusaeg: 40 minutes
Jahtumise aeg12 hours
Aeg kokku: 12 hours 45 minutes
Portsionit: 1 leib
Kalorid: 2632kcal

Koostisosad 

  • 500 ml toasooja vett
  • 1 tl mett või vahtrasiirupit
  • 450 g speltajahu
  • 150 g rukkijahu
  • 60 g kaerahelbeid
  • 25 g kakaopulbrit
  • 1 ½ tl soola
  • ¼ tl kuivpärmi

Valmistamine

  1. Segage suures kausis kokku vesi ja mesi.
  2. Lisage juurde speltajahu, rukkijahu, kaerahelbed, kakao, sool ja kuivpärm. Segage puulusikaga, kuni tainas on ühtlane.
  3. Katke kauss kaane või rätikuga ning laske sellel 12-15 tundi toatemperatuuril kerkida. See peaks suuruselt kahekordistuma.
  4. Määrige leivavorm järgmisel päeval rasvainega või katke küpsetuspaberiga. Valage tainas vormi ning vajutage käega ühtlaselt põhja (tehke käsi märjaks).
  5. Katke tainas rätikuga. Laske sellel veel 1-2 tundi toatemperatuuril seista.
  6. Eelsoojendage ahi 200 kraadini. Küpsetage leiba 40-45 minutit. Koorik on muutub leival kõvaks.
  7. Laske leival 20-30 minutit enne serveerimist jahtuda.

Toitumisalane teave

Kalorid: 2632kcalSüsivesikud: 504gValgud: 89gRasvad: 25gKüllastunud rasvhapped: 3gSool: 3541mgPotassium: 1170mgKiudained: 93gSugar: 8gC-Vitamiin: 0.04mgKaltsium: 117mgRaud: 32mgMagneesium: 308mg

Teie isiklikud märkmed

Proovisite seda retsepti?Märkige @Parimad_Retseptid või lisage tag #parimadretseptid!

Veel retsepte kategoorias - Leivad ja saiad

    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

    Maksimaalne faili üleslaadimise suurus: 10 MB. Saate üles laadida: pilt, video. Pane failid siia

    Populaarsed retseptid:
    Toitumisalane teave
    Kalorid
    2632
    % päevasest väärtusest *
    Rasvad
     
    25
    g
    38
    %
    Küllastunud rasvhapped
     
    3
    g
    19
    %
    Sool
     
    3541
    mg
    154
    %
    Potassium
     
    1170
    mg
    33
    %
    Süsivesikud
     
    504
    g
    168
    %
    Kiudained
     
    93
    g
    388
    %
    Sugar
     
    8
    g
    9
    %
    Valgud
     
    89
    g
    178
    %
    C-Vitamiin
     
    0.04
    mg
    0
    %
    Kaltsium
     
    117
    mg
    12
    %
    Raud
     
    32
    mg
    178
    %
    Magneesium
     
    308
    mg
    77
    %
    * Protsendiline päevane väärtus põhineb 2000 kcal energiakulul. Teie igapäevane väärtus võib olla kõrgem või madalam sõltuvalt teie päevasest kalorite vajadusest.