Parimad Retseptid logo

Lihtne ja maitsev tomatimahl (retsept)

Viimati uuendatud: 22/10/2023
tomatimahl retsept

Tomatimahla valmistamine koduseks säilitamiseks on lihtne ja maitsev. Kõigepealt peate valima küpsed ja mahlased tomatid ning need ära puhastama ja püreestama. Saadud tomatipüree saab läbi sõela pigistada, et eemaldada suured osakesed ja seemned. Seejärel keedetakse püreed keskmisel kuumusel, kuni see soovitud konsistentsini pakseneb. Maitse järgi saab lisada soola ja suhkrut või muid vürtse. Valmis tomatimahl valatakse steriliseeritud purkidesse ja suletakse tihedalt. Järgides neid juhiseid, saate valmistada kodustes tingimustes maitsvat ja tervislikku tomatimahla.

Tomatimahla valmistamise juhised

Esimene samm tomatimahla valmistamisel on valida küpsed ja mahlased tomatid ning need puhastada ja tükeldada. Soovitatav on kasutada kvaliteetseid tomatite sorte, nagu näiteks roma tomatid, mis sisaldavad rohkem viljaliha ja vähem seemneid.

  1. Pärast tomatite tükeldamist saab neid püreestada blenderis või köögikombainis, kuni saadakse ühtlane tekstuur. Selleks, et eemaldada suured osakesed ja seemned, tuleks püree läbi sõela pigistada.
  2. Valmistatud tomatipüreed tuleb keeta keskmisel kuumusel, aeg-ajalt segades, kuni see pakseneb soovitud konsistentsini. Selleks võib kuluda umbes 30-45 minutit, olenevalt tomatite mahlasusest.
  3. Et tomatimahl oleks maitsev, võib sellele lisada soola ja suhkrut, et tasakaalustada hapet ja magusust. Teised vürtsid, nagu basiilik või pipar, võivad anda mahlale unikaalse maitse. Lisage vürtse järk-järgult, maitset kontrollides, et saavutada soovitud maitseprofiil.

Kui tomatimahl on paksenemas ja maitsestatud, tuleb see valada eelnevalt steriliseeritud purkidesse. Oluline on tagada, et purgid oleksid puhtad ja kuivad, et vältida bakterite kasvu. Valatud tomatimahla purgid tuleb tihedalt sulgeda, et säiliks selle värskus ja maitse ka pikema aja jooksul.

Kui järgite neid lihtsaid juhiseid, saate nautida maitsvat ja tervislikku tomatimahla, mida saab säilitada kodustes tingimustes talveperioodiks. Valmistades ise oma tomatimahla, saate kindlad olla selle kvaliteedis ja koostises, ning nautida värskust igal ajahetkel.

Maitsevärvi lisamine ja purkidesse valamine

Pärast tomatipüree keetmist saate maitse järgi lisada soola, suhkrut või teisi vürtse, et muuta tomatimahl veelgi maitsvamaks. Siin on mõned ideed, kuidas oma tomatimahlale erilist maitset anda:

  • Lisage mõned värsked basiilikulehed või petersell oma mahlale, et muuta see värskemaks ja aromaatsemaks.
  • Kui soovite natuke vürtsikust lisada, proovige lisada mõni tšillihelveste või pipraga vürts.
  • Suviste maitsete järgi võite lisada ka värskeid kurki või paprikat, et saada mõnusat värskust ja krõmpsu.

Purkidesse valamine

Kui teie tomatimahl on valmis, on aeg seda purkidesse valada. Järgige neid samme, et tagada ohutu ja tõhus säilitamine:

  1. Steriliseerige purgid ja kaaned, kasutades keeva veega või spetsiaalset steriliseerimisprotsessi.
  2. Kuumutage purkidesse mõned minutid veidi soojenenud mahla, et need oleksid enne täitmist soojad.
  3. Täitke purgid kuuma tomatimahlaga, jättes ülemisele servale umbes 1 cm vaba ruumi.
  4. Sulgege purgid kohe tihedalt kaanega.
  5. Pange purgid püsti suurema potti ja lisage vett purkidele umbes 2 cm kõrguseni. Keetke vesi ja laske purkidel umbes 15-20 minutit keeda, et need korralikult steriliseerida ja säilitada.
  6. Eemaldage purgid potist ja laske neil täielikult jahtuda enne külmkappi või keldrisse panemist.

Järgides neid juhiseid, saate valmistada maitsvat ja tervislikku tomatimahla kodustes tingimustes talvitamiseks. Naudi oma isetehtud tomatimahla aastaringselt ja naudi selle värsket maitset!

Tomatimahla tervislikud omadused

Lisaks heale maitsele on tomatimahl ka tervislik, kuna sisaldab palju olulisi vitamiine ja mineraale. Siin on mõned olulised tervislikud omadused, mis on seotud tomatimahla tarbimisega:

Vitamiinide ja mineraalide sisaldus

  • Tomatimahlas on rikkalikult vitamiine, sealhulgas C-vitamiini, A-vitamiini ja K-vitamiini. Need vitamiinid on olulised immuunsüsteemi tugevdamiseks, naha tervise säilitamiseks ja silmade tervise toetamiseks.
  • Samuti sisaldab tomatimahl mineraale nagu kaalium, magneesium ja raud. Need aitavad säilitada vedeliku tasakaalu kehas, toetavad närvisüsteemi toimimist ja aitavad kaasa heale verevarustusele.

Antioksüdandid

Tomatimahl on rikas antioksüdantide poolest, mis võitlevad kehas vabade radikaalidega. Antioksüdantide olemasolu tomatimahlas on seotud tervislike rakkude kaitsega ning südamehaiguste ja teatud vähivormide riski vähendamisega.

Tervisliku seedimise toetamine

Tomatimahl sisaldab kiudaineid, mis aitavad seedimist reguleerida ja soodustavad tervisliku seedesüsteemi toimimist. Lisaks võib tomatimahla tarbimine aidata vähendada kõhukinnisust ja parandada seedetrakti üldist tervist.

Need on vaid mõned näited tomatimahla tervislikest omadustest. Lisaks sellele, et see on maitsev jook, võib tomatimahla regulaarne tarbimine anda olulisi toitaineid ja aidata kaasa üldisele heaolule. Nii et nüüdsest võite nautida tomatimahla mitte ainult hea maitse, vaid ka tervistliku kasu nimel!

Tomatimahla säilitamine

Valmis tomatimahl valatakse steriliseeritud purkidesse ja suletakse tihedalt, et tagada säilitamise kvaliteet. Tomatimahla säilitamine on oluline, eriti kui soovite seda talvekuudel nautida. Õige säilitamise tagamiseks järgige neid lihtsaid samme.

Esiteks veenduge, et kasutate puhtaid ja steriilseid purke. Peske purgid hoolikalt nõudepesuvahendiga ja loputage neid seejärel põhjalikult kuuma veega. Järgmiseks asetage purgid lehtrisse või keedukannu, kuhu on asetatud kuum vesi. Hoidke purke vee sees vähemalt 10 minutit, et need korralikult steriliseerida.

Kui purgid on steriliseeritud ja kuivatatud, valage valmis tomatimahl purkidesse. Täitke purgid peaaegu servani, jättes väikese ruumi õhu jaoks. Seejärel sulgege purgid tihedalt keeratava kaanega või kasutage spetsiaalset purgisulgejat.

Lõpuks asetage purgid jahedasse ja pimedasse kohta, näiteks keldrisse või sahvrisse. Tomatimahl säilib kõige paremini temperatuuril 10–15 kraadi Celsiuse järgi. Veenduge, et purgid ei oleks valguse käes, kuna see võib mõjutada mahlade säilivust ja maitset.

Veel retsepte kategoorias - Argipäeva retseptid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga