Bibimbap (retsept)

Viimati uuendatud: 08/01/2024
Hinnangud puuduvad

Bibimbap retsept

Bibimbap on tuntud ja klassikaline Korea riisiroog. Korealased on tõesti muutnud tagasihoidliku riisikausi retseptiks, mida nüüd austatakse kogu maailmas ja mis on saanud väga populaarseks. Bibimbap on maitsev roog praetud köögiviljadest, marineeritud veiselihast, praemunast, riisist ja maitsvast vürtsikast bibimbap-kastmest, mis toob selle roa ideaalselt üheks kokku.

Bibimbap on riisikauss, mis on kaetud kõikvõimalike maitsestatud ja praetud köögiviljadega, marineeritud lihaga (tavaliselt veiseliha), praetud munaga ja mida lõpetatakse seesami ja suure hulga magusa-vürtsika bibimbap-kastmega. Põhimõtteliselt aga võite kasutada riisi peal oma enda valitud köögivilju ja liha.

Selle retsepti valmistamisel praetakse ja valmistatakse riisi peale lisandid kõik eraldi, seega seda ei saa nimetada n-ö ühepaja roaks. Kuid nende valmistamine pole keeruline ja seda rooga ongi mõeldud serveerimiseks toatemperatuuril.

Maitsva bibimbapi kastme põhiline koostisosa on “Gochujang” ehk tšillipasta, mis on intensiivne vürtsikas miso pasta ja mida kasutatakse laialdaselt Korea köögis. Seda on enamasti väga lihtne leida aasiapärastes poodides ja tänapäeval ka mitmes toidupoes. Lisaks sellele sisaldab bibimbapi kaste ka tuntuid aasia maitseid nagu sojakaste, küüslauk, seesamiõli, riisiäädikas, mirin ja suhkur.

Tänapäeval lisatakse bibimbapile igasugust liha, kuid traditsiooniliselt kasutatakse siin marineeritud koreapärast veiseliha. See on olemuselt õhukeselt viilutatud ja praetud veiseliha, mis meenutab veidi Bulgogit. Tihtipeale marineeritakse veiseliha ka lihtsas sojakastme, küüslaugu ja seesamiõli marinaadis.

Köögiviljadena on kõige levinumad bibimbapi puhul seened, suvikõrvits, porgand, spinats ja oavõrsed, mis on õhukeselt viilutatud ja praetud pannil koos küüslaugu, sojakastme ja seesamiõliga.

Lõpuks asetatakse kaussi riis, selle peale eraldi köögiviljad ja liha, kõige peale praemuna ning bibimbapi kaste. Enne söömist on aga oluline kõik kausis läbi segada!

Bibimbap

Tuntud klassikaline Korea riisikauss ehk bibimbap on lihtne ja ilus roog, mis toob kokku erinevad köögiviljad, veiseliha ning maitsva ja vürtsika bibimbap-kastme.
Hinnangud puuduvad
Prindi Pin Kommenteeri
Ettevalmistuse aeg: 40 minutes
Küpsetusaeg: 30 minutes
Aeg kokku: 1 hour 10 minutes
Portsionit: 4
Kalorid: 792kcal

Koostisosad 

  • 900 g keedetud riisi ümarateralist
  • 4 muna
  • 2 tl seesamiseemneid

Korea veiseliha

  • 250 g veiseliha õhukeseks viilutatud
  • ¼ riivitud õuna
  • 3 hakitud küüslauguküünt
  • 1 spl sojakastet
  • 1 spl mett
  • 2 tl seesamiõli

Köögiviljad

  • 2 porgandit peenikesed ribad
  • 2 suvikõrvitsat peenikesed ribad
  • 1 peotäis spinatit hakitud
  • 8 kuivatatud shiitaake seent
  • 300 g oavõrseid
  • 2 tl hakitud küüslauku
  • 8 tl õli
  • ½ tl soola
  • 1 ½ tl sojakastet
  • ¼ tl kalakastet
  • ¼ tl suhkrut
  • seesamiõli

Bibimbapi kaste

  • 4 spl gochujang pastat
  • 2 spl mirinit
  • 2 spl riisiäädikat
  • 1 ½ tl sojakastet
  • 3 tl suhkrut
  • 1 hakitud küüslauguküüs
  • 2 ½ tl seesamiõli

Valmistamine

Bibimbapi kaste

  1. Segage kõik koostisosad, kuni suhkur on lahustunud.

Marineeritud veiseliha

  1. Segage marinaadi koostisosad kausis kokku. Lisage veiseliha. Marineerige 30 minutit kuni üleöö.
  2. Kuumutage pannil 2 tl õli kõrgel kuumusel. Praadige 3-4 minutit, kuni liha on küpse. Eemaldage liha pannilt.

Köögiviljad

  1. Leotage kuivatatud seened keevas vees 30 minutit või kuni rehüdreerunud. Nõrutage ja pigista välja üleliigne vesi. Seejärel viilutage viiludeks.
  2. Asetage viilutatud porgand ja suvikõrvits eraldi kaussi. Raputage peale 1/4 tl soola, segage läbi ning jätke seisma 20 minutiks. Seejärel pigistage üleliigne vesi välja.
  3. Kuumutage pannil 2 tl õli ning praadige seeni 2 minutit. Lisage 1 1/2 tl sojakastet, 1/4 tl suhkrut, 1/2 tl küüslauku. Segage 1 minut ning eemaldage pannilt.
  4. Lisage 2 tl õli ning praadige porgandit 5-8 minutit, kuni kergelt pehme. Seejärel eemaldage pannilt.
  5. Lisage 2 tl õli ning praadige suvikõrvitsat 5-8 minutit, sarnaselt porgandile. Eemaldage pannilt.
  6. Lisage 2 tl õli ning veidi seesamiõli. Praadige spinatit pannil, kuni see hakkab närtsima. Lisage 1/2 tl küüslauku, soola, segage ning seejärel eemaldage pannilt. Kui spinat on jahtunud, pigistage välja üleliigne vesi.
  7. Keetke oavõrseid vees 5 minutit. Nõrutage neid külma vee all ja laske jahtuda. Pigistage välja üleliigne vedelik ning segage kausis kokku 2 tl seesamiõli, 1 tl küüslaugu ja 1/4 tl kalakastmega.

Bibimbap

  1. Praadige pannil munad.
  2. Asetage kaussidesse soe riis.
  3. Asetage ükshaaval peale liha ja köögiviljad eraldi sektoritena. Lõpus asetage peale praemuna.
  4. Raputage peale seesamiseemneid ja niristage peale seesamiõli. Lõpuks serveerige koos bibimbapi kastmega.

Toitumisalane teave

Kalorid: 792kcalSüsivesikud: 96gValgud: 28gRasvad: 34gKüllastunud rasvhapped: 8gKolesterool: 208mgSool: 1039mgPotassium: 966mgKiudained: 5gSugar: 20gA-Vitamiin: 6288IUC-Vitamiin: 36mgKaltsium: 126mgRaud: 4mgMagneesium: 100mg

Teie isiklikud märkmed

Proovisite seda retsepti?Märkige @Parimad_Retseptid või lisage tag #parimadretseptid!

Veel retsepte kategoorias - Liharoad

    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

    Maksimaalne faili üleslaadimise suurus: 10 MB. Saate üles laadida: pilt, video. Pane failid siia

    Populaarsed retseptid:
    Toitumisalane teave
    Kalorid
    792
    % päevasest väärtusest *
    Rasvad
     
    34
    g
    52
    %
    Küllastunud rasvhapped
     
    8
    g
    50
    %
    Kolesterool
     
    208
    mg
    69
    %
    Sool
     
    1039
    mg
    45
    %
    Potassium
     
    966
    mg
    28
    %
    Süsivesikud
     
    96
    g
    32
    %
    Kiudained
     
    5
    g
    21
    %
    Sugar
     
    20
    g
    22
    %
    Valgud
     
    28
    g
    56
    %
    A-Vitamiin
     
    6288
    IU
    126
    %
    C-Vitamiin
     
    36
    mg
    44
    %
    Kaltsium
     
    126
    mg
    13
    %
    Raud
     
    4
    mg
    22
    %
    Magneesium
     
    100
    mg
    25
    %
    * Protsendiline päevane väärtus põhineb 2000 kcal energiakulul. Teie igapäevane väärtus võib olla kõrgem või madalam sõltuvalt teie päevasest kalorite vajadusest.