Bagelid ehk vesikringlid on ümmargused ja keskelt aukudega leivakesed, millel on nätske sisemus ja kuldne krõbe koorik.
Need valmistatakse traditsiooniliselt keetmise ja küpsetamise kombnatsiooniga, mis annab neile unikaalse tekstuuri. Kodus valmistamine on lihtne, kui kasutada õigeid koostisosi ja jälgida täpseid juhiseid. Kõige populaarsemad on seesamiseemned, mooniseemned, sool ja juust. Samuti võid proovida magusamaid variante, näiteks kaneelisuhkruga või rosinate lisamisega. Katteid lisa pärast taigna keetmist ja enne küpsetamist, et need püsiksid kindlalt paigal.
Pärm ja selle tähtsus
Bagelite valmistamisel on pärm hädavajalik, kuna see annab tainale õhulisuse ja võimaldab tainal kerkida. Siin retseptis kasutatakse küll kuiv- või kiirpärmi, kuid võite kasutada ka värsket pärmi. Värske pärm annab bagelitele intensiivsema maitse. Üldine rusikareegel on, et värske ja kuivpärmi suhe on 2,5:1. Pidage aga meeles, et värske pärmi kasutamisel vajab tainas põhjalikku segamist ning kerkimiseks võib kuluda rohkem aega.
Näpunäited
- Tainas: Kasutage leivajahu, kuna selle kõrge proteiinisisaldus loob nätske tekstuuri. Kergitage tainast soojas kohas ja katke see niiskuse hoidmiseks.
- Vormimine: Taina kujundamine on lihtne – tehke keskele auk ja laiendage seda sõrmedega, et anda bagelile iseloomulik kuju.
- Keetmine: Enne küpsetamist keetmine aitab luua bagelile selle iseloomuliku kooriku. Lisades keeduvette mett või pruuni suhkrut, saate lisada maitset ja värvi.
Bageli katted
Eelistatud bageli katted varieeruvad inimeselt inimesele. Kõige populaarsemad on seesamiseemned, mooniseemned, sool ja juust. Samuti võite proovida magusamaid variante, näiteks kaneelisuhkru või rosinate lisamisega. Katteid lisage pärast taigna keetmist ja enne küpsetamist, et need püsiksid kindlalt paigal.
Serveerimisideed
Bagelid sobivad suurepäraselt hommikusöögiks või kergeks eineks. Serveerige seda näiteks toorjuustu, avokaado, suitsulõhe, hummuse või isegi värske salatiga. Magusa bageli armastajad võivad proovida näiteks maapähklivõid või moosi. Bagelid sobivad ka võileibade valmistamiseks – lisage kana, muna või taimetoitlasele sobivaid täidiseid.
Säilitamine
Värsked bagelid maitsevad kõige paremini samal päeval. Säilitage neid õhukindlas anumas toatemperatuuril kuni 3 päeva või külmutage kuni 2 kuud. Külmutatud bagelid sulatage toatemperatuuril ja soojendage enne serveerimist ahjus või röstris.
Tainas
Vahustage soe vesi ja pärm koos tainakonksuga varustatud köögikombainis. Katke ja laske 5 minutit seista. NB! Kui teil ei ole köögikombaini, kasutage lihtsalt suurt kaussi ja segage puulusika või silikoonspaatliga.
Lisage jahu, pruun suhkur ja sool. Segage madalal kiirusel u 2 minutit. NB! Tainas on väga jäik ja näeb mõnevõrra kuiv välja.
Mikserdage veel 6-7 minutit või sõtkuge käsitsi jahuga kergelt jahvatatud pinnal 6-7 minutit. Kui tainas muutub sõtkumise käigus liiga kleepuvaks, puistake tainale 1 tl kaupa jahu, kuni tainas on pehme ja veidi kleepuv. NB! Ärge lisage rohkem jahu kui vaja, sest te ei taha kuiva tainast.
Pärast sõtkumist peaks tainas olema veel veidi pehme. Torkige seda sõrmega – kui see aeglaselt tagasi põrkab, on tainas valmis kerkima.
Määrige suur kauss kergelt õli või kleepumisvastase spreiga. Asetage tainas kaussi, pöörates seda, et kõik küljed oleksid õliga kaetud. Katke kauss alumiiniumfooliumi, toidukile või puhta köögirätikuga. Laske tainal toatemperatuuril 60-90 minutit või kuni taina kahekordistumiseni kerkida.
Vooderdage kaks suurt küpsetusplaati küpsetuspaberi või silikoonist küpsetusvaibaga.
Kuumutage ahi 220°C.
Bagelite vormimine
Kui tainas on kerkinud, lööge see lauale, et eemaldada õhumullid. Jagage tainas 8 võrdseks tükiks. (Silma järgi – ei pea olema täiuslik!) Vormige iga tükk palliks.
Vajutage oma nimetissõrmega läbi iga palli keskkoha, et teha umbes 4 cm läbimõõduga auk. Katke vormitud bagelid lõdvalt köögirätikuga ja laske paar minutit seista, kui valmistate veevanni.
Veevann ja küpsetamine
Täitke suur, lai pott 2 liitri veega. Vispeldage sisse mesi. Kuumutage vesi keemiseni ja vähendage seejärel kuumust keskmisele. Visake sinna 2-4 bagelit korraga, jälgides, et neil oleks piisavalt ruumi ujumiseks. Küpsetage bageleid 1 minut mõlemalt poolt.
Pintseldage iga bagel pealt ja külgedelt veega klopitud munavalgega. Asetage igale vooderdatud küpsetusplaadile 4 bagelit.
Küpsetage eelsoojendatud ahjus 20-25 minutit, pöörates plaati poole aja möödudes. Soovite, et bagelid oleksid tumedamalt kuldpruunid. Võtke bagelid ahjust välja ja laske neil küpsetusplaadil 20 minutit jahtuda, seejärel tõstke restile täielikult jahtuma.
Kalorid: 265kcalSüsivesikud: 56gValgud: 7gRasvad: 1gKüllastunud rasvhapped: 0.1gSool: 120mgPotassium: 83mgKiudained: 2gSugar: 6gC-Vitamiin: 0.04mgKaltsium: 19mgRaud: 3mgMagneesium: 18mg