Moussaka (retsept)

Viimati uuendatud: 10/08/2023
Keskmine hinnang: 5 (1 hääl)

Moussaka retsept

Olge valmis oma maitsemeeli Vahemere-äärsele seiklusele viima selle sensatsioonilise moussaka retseptiga! Pehme baklažaan, rikkalik hakkliha-tomatikaste ja sametine bešamellkaste loovad täiusliku harmoonia, mis muudab selle roa suussulavalt maitsvaks. Kreemjas Bechamel kaste lisab luksuslikku hõngu, samas kui kuldne koorik peal lisab mõnusat krõbedust. Moussaka on tõeline meistriteos, mis on kreeklastele sama, mis lasanje itaallastele. Tõsi, ta võtab küll aega, kuid on kindlasti seda vaeva väärt!

Moussaka

Keskmine hinnang: 5 (1 hääl)
Prindi Pin Kommenteeri
Ettevalmistuse aeg: 40 minutes
Küpsetusaeg: 30 minutes
Aeg kokku: 1 hour 10 minutes
Portsionit: 6
Kalorid: 434kcal

Koostisosad 

Baklažaan

  • 1 kg baklažaani
  • 1 tl soola
  • 2 spl oliiviõli

Hakkliha-tomatikaste

  • 1 spl oliiviõli
  • 1 sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 700 g veisehakkliha
  • 125 ml kuiva punast veini (valikuline)
  • 400 g konserveeritud purustatud tomateid
  • 3 spl tomatipastat
  • 250 ml veiselihapuljongit
  • 1 veiseliha puljongikuubik
  • 2 loorberilehte
  • 1 ½ tl suhkrut
  • 2 tl kuivatatud punet
  • ½ tl jahvatatud kaneeli (või 1 terve kaneelipulk)
  • ¾ tl soola

Bechamel kaste

  • 60 g võid
  • 50 g jahu
  • 625 ml piima
  • ¼ tl värskelt riivitud muskaatpähklit
  • 50 g riivitud parmesani
  • 1 muna
  • 1 munakollane
  • 1 ¼ tl soola või meelepärast maitseainesegu
  • ¼ tl pipart

Peale

  • 20 g riivsaia

Valmistamine

Baklažaan

  1. Lõigake baklažaanid pikuti viiludeks ning asetage suurele sõelale. Puistake iga kihi vahele veidi soola ning jätke 30 minutiks higistama. NB! soolamine eemaldab liigse vedeliku, nii et baklažaan ei muutuks vedelaks ja moussaka pärast kokkupanekut vesiseks. Samuti võib baklažaan mõnikord olla mõru ja soolamine eemaldab kibeduse.
  2. Samal ajal kui baklažaan seisab valmistage hakkliha-tomatikaste ja Bechamel kaste.
  3. Kuumutage ahi 240 kraadini.
  4. Patsutage baklažaaniviilud kuivaks - tehke seda kindlasti hästi, muidu jääb liiga soolane! Asetage baklažaaniviilud pärgamendipaberiga vooderdatud ahjuplaadile (võite vajada 3 plaati, töötage partiidena) ning pintseldage õliga üle.
  5. Küpsetage 15-20 minutit või kuni baklažaanid on kergelt pruunistunud ja pehmenenud. Võtke ahjust välja ja asetage kõrvale jahtuma.

Hakkliha-tomatikaste

  1. Kuumutage oliiviõli suurel pannil või potis kõrgel kuumusel, seejärel lisage hakitud küüslauk ja sibul ning praadige umbes 2 minutit.
  2. Lisage veisehakkliha ja küpsetage, kuni see on kergelt pruunistunud.
  3. Lisage vein ning keetke 1,5 minutit või kuni alkoholi lõhn on kadunud.
  4. Lisage ülejäänud koostisosad ja segage ühtlaseks. Kuumutage keemiseni, seejärel alandage kuumust keskmiselt madalale ja keetke 15 minutit või kuni kaste on paksenenud.

Bechamel kaste

  1. Sulatage või pannil keskmisel kuumusel. Lisage jahu ja keetke 1 minut, pidevalt segades.
  2. Segamist jätkates lisage aeglaselt piim. Kuumutage umbes 3-5 minutit, pidevalt segades, või kuni kaste on paksenenud.
  3. Tõstke kaste pliidilt ja vispeldage sisse juust, muskaatpähkel, sool või maitseainesegu ja pipar.
  4. Laske 5 minutit jahtuda, seejärel vispeldage sisse muna ja munakollane.

Küpsetamine

  1. Alandage ahju temperatuuri 180 kraadini.
  2. Asetage pool baklažaanist 26 cm küpsetusvormi põhja. Seejärel valage peale kogu hakkliha-tomatikaste.
  3. Asetage peale ülejäänud baklažaaniviilud ning valage üle Bechamel kastmega. Puistage peale riivsaia.
  4. Küpsetage 30-40 minutit või kuni kuldpruuniks. Laske enne serveerimist 10 minutit seista.

Toitumisalane teave

Portsioni suurus: 587gKalorid: 434kcalSüsivesikud: 20gValgud: 32gRasvad: 24gKüllastunud rasvhapped: 10gKolesterool: 158mgSool: 1317mgKiudained: 5gSugar: 7g

Teie isiklikud märkmed

Proovisite seda retsepti?Märkige @Parimad_Retseptid või lisage tag #parimadretseptid!

Veel retsepte kategoorias - Liharoad

    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

    Maksimaalne faili üleslaadimise suurus: 10 MB. Saate üles laadida: pilt, video. Pane failid siia

    Populaarsed retseptid:
    Toitumisalane teave
    Portsioni suurus
     
    587 g
    Kalorid
    434
    % päevasest väärtusest *
    Rasvad
     
    24
    g
    37
    %
    Küllastunud rasvhapped
     
    10
    g
    63
    %
    Kolesterool
     
    158
    mg
    53
    %
    Sool
     
    1317
    mg
    57
    %
    Süsivesikud
     
    20
    g
    7
    %
    Kiudained
     
    5
    g
    21
    %
    Sugar
     
    7
    g
    8
    %
    Valgud
     
    32
    g
    64
    %
    * Protsendiline päevane väärtus põhineb 2000 kcal energiakulul. Teie igapäevane väärtus võib olla kõrgem või madalam sõltuvalt teie päevasest kalorite vajadusest.