Meekook (retsept)

Meekook retsept

Selle meekoogi fantastilise maitse saladus on pisike kogus kibedust, mis tuleneb põletatud meest. See meekook on mõnusalt kerge ja pehme tekstuuriga. Kergelt hapukas vahukoorekiht annab koogile veidi happesust ning erinevalt teistest glasuuridest ei ole see liiga magus ning muudab koogi mõnusalt mahlaseks.

RaskusasteKeskmine

PortsionKogused
Valmistamise aeg45 minutitKüpsetusaeg40 minutitAeg kokku9 tundi 40 minutit

Koostisained:


Kõrvetatud mesi
 255 g mett
 3 spl külma vett
Koogipõhi
 200 g valget suhkrut
 14 spl magedat võid
 255 g mett
 2 ½ tl küpsetussoodat
 1 tl jahvatatud kaneeli
 ¾ tl peensoola
 6 suurt külma muna
 450 g jahu
Kreem
 960 ml külma vahukoort
 180 g hapukoort

Valmistamine:


Kõrvetatud mesi
1

Valage mesi sügavasse kastrulisse ja kuumutage keskmisel kuumusel umbes 10 minutit, kuni mesi on tumedam ja karamellilaadse aroomiga. Seejärel lülitage kuumus välja ja vispeldage sisse külm vesi.

Koogipõhi
2

Asetage segamiskauss ja vispel külmikusse hilisemaks kasutamiseks.

3

Kuumutage ahi temperatuurile 190 kraadi. Vooderdage küpsetusplaat silikoonist küpsetusvaibaga.

4

Lisage suurde kuumakindlasse kaussi suhkur, või, mesi ja 1/4 tassitäit kõrvetatud mett (NB! Jätke ülejäänud kõrvetatud mesi glasuuri jaoks.).

5

Asetage kauss ahjuplaadile madalaimale kuumusastmele ning laske 5-7 minutit seista, kuni või sulab.

6

Vahepeal segage väikeses kausis omavahel kokku küpsetussooda, kaneel ja sool.

7

Eemaldage võisegu ahjust, segage läbi ning laske toatemperatuurini jahtuda.

8

Seejärel vispeldage sisse munad ning asetage segu pliidile madalale kuumusele, kuni see uuesti soojeneb. Eemaldage tulelt ning vispeldage sisse küpsetussooda segu.

9

Sõeluge vähehaaval sisse jahu samal ajal segades kuni tainas on ühtlane.

10

Valage umbes 1/2 tassi tainast ettevalmistatud küpsetusplaadile ja määrige laiali nii, et moodustuks 22 cm ring. Raputage ja koputage panni, et õhumullid välja lüüa.

11

Küpsetage eelsoojendatud ahjus 6-7 minutit, kuni põhi on kergelt pruunistunud. Eemaldage silioonmatt küpsetusplaadilt ja laske koogikihil umbes 6-7 minutit jahtuda, kuni põhi on piisavalt kõva, et see silikoonmatilt eemaldada. Keerake kook küpsetuspaberile ümber.

12

Korrake põhjade küpsestamist, kuni teil on kokku 8 koogikihti. (NB! Jahutage põhjasid eraldi küpsetuspaberitel. Lõigake põhjade servad pitsarattaga ümaraks, et need oleksid ühesuguse suurusega. NB! ülejäägid jätke purukatte jaoks.

13

Kui olete ära küpsestanud 8 koogikihti valage ülejäänud tainas vooderdatud küpsetusplaadile ning küpsetage umbes 10 minutit, kuni servad on kuivanud. Võtke ahjust välja ja lõigake väikesteks tükkideks. Pange kõrvale koos koogipõhjade ümbert lõigatud jääkidega.

14

Asetage kõik tükid tagasi ahju ja küpsetage veel 7-10 minutit, kuni need on pruunistunud. Laske täielikult jahtuda.

15

Tõstke krõbedad koogipõhja tükid uuestisuletavasse kotti ja peenestage rulli abil üsna peeneks puruks. Asetage kõrvale.

Kreem
16

Võtke kauss ja vispel külmikust välja. Valage sisse vahukoor ja vahustage, kuni moodustuvad pehmed piigid. Lisage hapukoor ja ülejäänud põletatud mesi. Jätkake vahustamist, kuni moodustuvad jäigad tipud.

Koogi kokkupanek
17

Asetage koogikiht pärgamendipaberiga ümmargusele pitsapannile või serveerimistaldrikule. Määrige ühtlaselt peale tassitäis glasuuri.

18

Seejärel tõstke peale uus koogipõhi ning korrake tegevust kuni kõik 8 koogikihti on üksteise peale asetatud. NB! Viimane koogikiht asetage sile külg ülespoole. Katke glasuuri ja koogipuruga.

19

Katke kook toidukilega ja asetage vähemalt 8 tunniks või üleöö külmikusse.

koostisained

Kõrvetatud mesi
 255 g mett
 3 spl külma vett
Koogipõhi
 200 g valget suhkrut
 14 spl magedat võid
 255 g mett
 2 ½ tl küpsetussoodat
 1 tl jahvatatud kaneeli
 ¾ tl peensoola
 6 suurt külma muna
 450 g jahu
Kreem
 960 ml külma vahukoort
 180 g hapukoort

Juhised

Kõrvetatud mesi
1

Valage mesi sügavasse kastrulisse ja kuumutage keskmisel kuumusel umbes 10 minutit, kuni mesi on tumedam ja karamellilaadse aroomiga. Seejärel lülitage kuumus välja ja vispeldage sisse külm vesi.

Koogipõhi
2

Asetage segamiskauss ja vispel külmikusse hilisemaks kasutamiseks.

3

Kuumutage ahi temperatuurile 190 kraadi. Vooderdage küpsetusplaat silikoonist küpsetusvaibaga.

4

Lisage suurde kuumakindlasse kaussi suhkur, või, mesi ja 1/4 tassitäit kõrvetatud mett (NB! Jätke ülejäänud kõrvetatud mesi glasuuri jaoks.).

5

Asetage kauss ahjuplaadile madalaimale kuumusastmele ning laske 5-7 minutit seista, kuni või sulab.

6

Vahepeal segage väikeses kausis omavahel kokku küpsetussooda, kaneel ja sool.

7

Eemaldage võisegu ahjust, segage läbi ning laske toatemperatuurini jahtuda.

8

Seejärel vispeldage sisse munad ning asetage segu pliidile madalale kuumusele, kuni see uuesti soojeneb. Eemaldage tulelt ning vispeldage sisse küpsetussooda segu.

9

Sõeluge vähehaaval sisse jahu samal ajal segades kuni tainas on ühtlane.

10

Valage umbes 1/2 tassi tainast ettevalmistatud küpsetusplaadile ja määrige laiali nii, et moodustuks 22 cm ring. Raputage ja koputage panni, et õhumullid välja lüüa.

11

Küpsetage eelsoojendatud ahjus 6-7 minutit, kuni põhi on kergelt pruunistunud. Eemaldage silioonmatt küpsetusplaadilt ja laske koogikihil umbes 6-7 minutit jahtuda, kuni põhi on piisavalt kõva, et see silikoonmatilt eemaldada. Keerake kook küpsetuspaberile ümber.

12

Korrake põhjade küpsestamist, kuni teil on kokku 8 koogikihti. (NB! Jahutage põhjasid eraldi küpsetuspaberitel. Lõigake põhjade servad pitsarattaga ümaraks, et need oleksid ühesuguse suurusega. NB! ülejäägid jätke purukatte jaoks.

13

Kui olete ära küpsestanud 8 koogikihti valage ülejäänud tainas vooderdatud küpsetusplaadile ning küpsetage umbes 10 minutit, kuni servad on kuivanud. Võtke ahjust välja ja lõigake väikesteks tükkideks. Pange kõrvale koos koogipõhjade ümbert lõigatud jääkidega.

14

Asetage kõik tükid tagasi ahju ja küpsetage veel 7-10 minutit, kuni need on pruunistunud. Laske täielikult jahtuda.

15

Tõstke krõbedad koogipõhja tükid uuestisuletavasse kotti ja peenestage rulli abil üsna peeneks puruks. Asetage kõrvale.

Kreem
16

Võtke kauss ja vispel külmikust välja. Valage sisse vahukoor ja vahustage, kuni moodustuvad pehmed piigid. Lisage hapukoor ja ülejäänud põletatud mesi. Jätkake vahustamist, kuni moodustuvad jäigad tipud.

Koogi kokkupanek
17

Asetage koogikiht pärgamendipaberiga ümmargusele pitsapannile või serveerimistaldrikule. Määrige ühtlaselt peale tassitäis glasuuri.

18

Seejärel tõstke peale uus koogipõhi ning korrake tegevust kuni kõik 8 koogikihti on üksteise peale asetatud. NB! Viimane koogikiht asetage sile külg ülespoole. Katke glasuuri ja koogipuruga.

19

Katke kook toidukilega ja asetage vähemalt 8 tunniks või üleöö külmikusse.

Meekook