Tarte tatin ehk tagurpidi õunakook (retsept)

Viimati uuendatud: 18/09/2023
Hinnangud puuduvad

Tarte tatin ehk tagurpidi õunakook retsept

Tarte Tatin on klassikaline prantsuse magustoit, mis on saanud oma nime Tatin’i õdede järgi, kes selle leiutasid. Nad serveerisid seda tagurpidi kooki oma hotellis ning nüüdseks on saanud sellest maailmakuulus dessert.

Klassikaliselt valmistatakse tarte tatin’i õuntest, kuid igasugused pehmed ja mahlased puuviljad sobivad nende asemele, näiteks pirn, virsik, ananass või isegi banaan.

Tarte tatin on klassikaline “tagurpidi” kook, ehk küpsetamisel asub koogi põhi pealpool. Seda peab kindlasti küpsetama pannil, mille põhja ei hakkaks kook kinni ning mida võib ahju panna. Mõnusa krõbeda põhjaga küpsetis saab kindlasti teie lemmikuks.

Tarte tatin ehk tagurpidi õunakook

See lihtsalt valmiv 6 koostisosaga tarte tatin on klassikaline prantsuse magustoit mahlaste puuviljadega. See tagurpidi pööratav küpsetis valmib vaid vähem kui tunniga.
Hinnangud puuduvad
Prindi Pin Kommenteeri
Ettevalmistuse aeg: 10 minutes
Küpsetusaeg: 50 minutes
Aeg kokku: 1 hour
Portsionit: 8
Kalorid: 398kcal

Koostisosad 

Tainas

  • 250 g nisujahu
  • ½ tl soola
  • 1 spl suhkrut ekstra peent
  • 6 spl tükeldatud külma võid
  • 1 suur muna
  • külma vett

Täidis

  • 115 g suhkrut ekstra peent
  • 90 g tükeldatud külma võid
  • 4 suurt õuna kooritud

Valmistamine

  1. Eelsoojendage ahi 200 kraadini.
  2. Blenderdage jahu, sool, suhkur ja või, kuni tekib riisitera suuruste tükkidega segu.
  3. Seejärel lisage juurde muna ning segage kuni tainas kokku hakkab. Vajadusel lisage juurde veidi vett.
  4. Asetage tainas puhtale alusele ning sõtkuge 1-2 minutit.
  5. Moodustage tainast pall, mässige toidukilesse ning hoidke külmikus kuni kasutamiseni.
  6. Täidise valmistamiseks kuumutage pannil suhkur madalal kuumusel, kuni see on sulanud ja kergelt pruun.
  7. Segage sisse või ning kuumutage, kuni segu on ühtlane.
  8. Lõigage kooritud südamiketa õuntest veerandid ning asetage need pannile ringikujuliselt. Katke pann kaanega ning küpsetage madalal kuumusel 15 minutit.
  9. Rullige tainas suuremaks, kuni see on veidi väiksem kui õuntega pann.
  10. Eemaldage kaas pannilt ning asetage tainas otse õunte peale.
  11. Lükake taina servad lusikaga sisse ning torgake mitu auku läbi taina, et kuumus saaks läbi tulla.
  12. Küpsetage ahjus 30-35 minutit või kuni tainas on pealt krõbe ja küpsenud. Serveerimiseks pöörake kook ümber taldrikule.

Toitumisalane teave

Kalorid: 398kcalSüsivesikud: 55gValgud: 4gRasvad: 19gKüllastunud rasvhapped: 11gKolesterool: 70mgSool: 296mgPotassium: 167mgKiudained: 4gSugar: 28gA-Vitamiin: 637IUC-Vitamiin: 5mgKaltsium: 20mgRaud: 2mgMagneesium: 14mg

Teie isiklikud märkmed

Proovisite seda retsepti?Märkige @Parimad_Retseptid või lisage tag #parimadretseptid!

Veel retsepte kategoorias - Koogid ja keeksid

    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

    Maksimaalne faili üleslaadimise suurus: 10 MB. Saate üles laadida: pilt, video. Pane failid siia

    Populaarsed retseptid:
    Toitumisalane teave
    Kalorid
    398
    % päevasest väärtusest *
    Rasvad
     
    19
    g
    29
    %
    Küllastunud rasvhapped
     
    11
    g
    69
    %
    Kolesterool
     
    70
    mg
    23
    %
    Sool
     
    296
    mg
    13
    %
    Potassium
     
    167
    mg
    5
    %
    Süsivesikud
     
    55
    g
    18
    %
    Kiudained
     
    4
    g
    17
    %
    Sugar
     
    28
    g
    31
    %
    Valgud
     
    4
    g
    8
    %
    A-Vitamiin
     
    637
    IU
    13
    %
    C-Vitamiin
     
    5
    mg
    6
    %
    Kaltsium
     
    20
    mg
    2
    %
    Raud
     
    2
    mg
    11
    %
    Magneesium
     
    14
    mg
    4
    %
    * Protsendiline päevane väärtus põhineb 2000 kcal energiakulul. Teie igapäevane väärtus võib olla kõrgem või madalam sõltuvalt teie päevasest kalorite vajadusest.