Karamelliseeritud õunad on sügise ikooniline maius, kus krõmpsuv õun ja kreemjas karamell loovad ideaalse kontrasti.
Seda hõrku kombinatsiooni saab veelgi täiustada, kaunistades karamelliõunu mitmesuguste katetega, nagu näiteks hakitud pähklid, šokolaaditriibud, küpsisepuru või kaneel. Erinevad lisandid loovad põnevaid maitseid, sobides nii klassikaliseks kingituseks kui ka pidulikuks maiuseks.
Karamelli tasakaalustamiseks sobivad eriti hästi hapukad, krõmpsuvad õunasordid nagu Granny Smith ja Honeycrisp. Nende intensiivne maitse tõstab esile karamelli magusust ja loob täiusliku tasakaalu. Kui soovid suuremat karamelli ja õuna suhet, vali keskmise suurusega õunad – suurte õunte puhul võib karamelli ja lisandite kogus jääda ebaproportsionaalseks.
Karamelli kinnitumiseks eemaldage õuntelt vahakiht, mis on levinud poest ostetud õuntel. Õuna vahakihi eemaldamiseks kasta õunu korraks kuuma vette, seejärel kuivata hoolikalt rätikuga. Pista õunte sisse pulgad – selleks sobivad hästi kommipulgad, puutikkud või isegi naturaalsed oksakesed, mis lisavad looduslikku ilu. Kui õunad on valmis, pane need külmikusse, mis aitab karamellil kiiremini tahkuda, tagades ka ühtlase kaetud tulemuse.
Karamelliõunte kaunistamiseks on lugematul hulgal ideid. Traditsioonilised lisandid, nagu pähklid, röstitud kookoshelbed ja krõmpsuvad pretzlid, loovad rikkaliku tekstuuride ja maitsete kombinatsiooni. Üheks eriti populaarseks kombinatsiooniks on “õunapiruka” maitse, mis saavutatakse, rullides õunad valges šokolaadis ja seejärel kaneeli-suhkrusegus – ideaalne neile, kes armastavad sügismaitseid! Teised populaarsed kaunistuste ideed hõlmavad purustatud küpsiseid, mini-M&M komme ja šokolaadi. Laste lemmikuks osutuvad tavaliselt erksavärvilised ja lõbusad lisandid, nagu purustatud Oreo-küpsised ja šokolaaditükid.
Karamelli tuleb kuumutades pidevalt segada, et see püsiks ühtlane ja kreemjas. Soovitame kasutada termomeetrit, mis tagab täpse temperatuuri. Kui karamell kipub eralduma, proovi seda jahutada ja jõuliselt segada, et see uuesti kokku hakkaks. Karamelli valmistamisel ja õunte katmisel on kõige parem kasutada küpsetuspaberit, mitte vahapaberit, sest viimane kipub karamelli kuumuse mõjul sulama ja võib õunte külge kleepuda.
Karamelliõunad säilivad külmikus hästi ja võivad seista seal nädalaid. Enne serveerimist aseta õunad individuaalselt paberisse või taldrikule, et need üksteise külge ei kleepuks. Kui karamelliseeritud õunad on mõeldud kingituseks, keera need tsellofaani ja lisa lindi abil isikupära. Niimoodi pakituna sobivad karamelliõunad ideaalselt hooajaliseks kingituseks õpetajatele, sõpradele ja pereliikmetele.
Karamelliõunte valmistamine on lihtne ja nende kaunistamine pakub palju loovust. See maius ei ole mitte ainult maitsev, vaid ka visuaalselt efektne, mis muudab selle igal sügisesel üritusel tähelepanu keskpunktiks.