Asetage 2 taldrikut sügavkülma, et saaksite hiljem moosi konsistentsi kontrollida.
Veenduge, et teie puuviljad on värskelt korjatud ja hea kvaliteediga. Vältige muljutud või üleküpsenud puuvilju. Ploomid sisaldavad pektiini, mis aitab moosi valmimisel. Kui puuviljad on vanemad, sisaldavad nad vähem pektiini.
Peske ploomid ja eemaldage kivid ning kõik koledad kohad. Lõigake ploomid neljaks. Kui te ei soovi, et teie moosis oleks suuri tükke, lõigake ploomid kaheksandikeks.
Asetage ploomid ja vesi suurde, laiapõhjalisse kastrulisse ning keetke madalal-keskmisel kuumusel keemiseni. Segage aeg-ajalt pika varrega puulusikaga.
Katke pott kinni ja keetke, aeg-ajalt segades, 15-20 minutit, kuni ploomid on pehmed. Kui soovite, et moos ei oleks nii tükiline, võite selles etapis moosi saumiksriga segada.
Lisage suhkur ja sidrunimahl ning kuumutage, kuni suhkur lahustub. NB! Kui teie kasutatavad puuviljad on veidi ebaküpsed ja üsna hapud, võib olla vaja kasutada võrdse kaaluga puuvilja ja suhkru suhet.
NB! Ärge vähendage suhkru kogust. Kuigi suhkur magustab puuvilju, toimib see ka säilitusainena ja aitab moosil taheneda. Kui te vähendate suhkrukogust, ei pruugi teie moos olla säilivuselt stabiilne ning võib hallitama minna.
Kui suhkur on täielikult lahustunud suurendage kuumust ja keetke veel 5-15 minutit. Siinkohal tuleb olla tähelepanelik, segage sageli, et moos põhja kinni ei jääks. Keetmisaeg sõltub teie poti suurusest ja kuumusest.
Seejärel proovige moosi valmidust, asetades väike lusikatäis moosi külmale taldrikule ja lastes sellel minut aega jahtuda. Kui moos taheneb ja ei valgu kallutamisel laiali, on see valmis. Kui see on veel vedel, jätkake keetmist ja katsetamist, kuni see saavutab soovitud konsistentsi.
Teise võimalusena võite kasutada köögitermomeetrit. Moos on valmis, kui termomeeter jõuab 105 kraadini.
Kui moos on valmis, võtke pott tulelt ja koorige lusikaga maha mistahes moosi pinnale tekkinud vaht.
Laske moosil umbes 10 minutit seista, et puuviljad saaksid settida. See tagab, et kõik puuviljatükid jaotuvad ühtlaselt kogu moosis. Ilma seismata tõusevad puuviljad purgi ülaossa.
Kallake moos kuumana steriliseeritud purkidesse, jättes purgi ülaossa veidi ruumi. Pühkige purgi ääred puhta, niiske lapiga ja sulgege kaanega. NB! Moos on ikka veel vedel, kui te seda purkidesse kallate. Täielik tahenemine võib võtta kuni 48 tundi.
Töödelge purke 10 minutit keevas veevannis, et tagada nõuetekohane pitseerimine. Võtke purgid veevannist välja ja laske täielikult jahtuda.
Säilitage moosi jahedas ja pimedas kohas.