See lõhepirukas on inspiratsiooni saanu dPrantsuse ja Kanada köögist ning seda pirukat söödi eriti just jõuludel ja aastavahetusel. Ka meile on lõhe väga südamelähedane ning hea lõhepirukas on suurepärane soe hõrgutis, mida on imelihtne oma enda kodus valmistada.
Selles koduses lõhepiruka retseptis on täheks muidugi lõhe. Te võite kasutada nii lõhekonservi kui ka värsket lõhe. Kui teile meeldib suitsutatud lõhe, kasutage kindlasti suitsulõhe. Seda retsepti saab kergelt teie lemmiku lõhe järgi kohandada.
Selle lõhepiruka teeb maitsvaks ja koduseks veel täidisesse kuuluv kartul ning sibul. Kartuli puhul soovitame kasutada rohkem tärklisemat kartulit, see jääb kohev ning imab paremini vedeliku täidises endasse, jäädes mahlasem.
Sidruni ja tilli Bechamel kaste
Tainas
Segage suures kausis kokku jahu ja sool. tükeldage sisse või, kuni segu on puru tekstuuriga. Lisage külma vett supilusikaga ning segage, kuni saate ühtlase taina.
Vormige tainast ketas ning mässige toidukilesse ja aseta külmikusse jahtuma.
Lõhetäidis
Peske ja koorige kartulid. Tükeldage ning keetke, kuni kartul on pehme, u 12 minutit. Nõrutage veest ning purustage kartulid püreeks. Asetage kõrvale.
Sulatage pannil või. Lisage sibul ning praadige 5 minutit, kuni sibul on pehme.
Lisage pannile 120 ml vett.
Maitsestage lõhe filee soola ja pipraga ning asetage pannile, nahk all pool.
Tõstke lusikaga vedelikku üle kala, katke pann kaanega ning küpsetage 5 minutit, kuni lõhe on küpsenud. Võtke pann pliidilt ning laske veidi jahtuda.
Eemaldage kalalt nahk ning tehke lõhe tükkideks. Lisage lõhe, sibul ja vedelik pannilt juurde kartulipüreele ning segage läbi. Maitsestage soovi korral veel soola ja pipraga.
Pirukas
Eelsoojendage ahi 200 kraadini.
Poolitage tainas kaheks palliks. Rullige kergelt jahusel pinnal ühes tainapoolest u 30 cm läbimõõduga ketas, et see mahuks 22 cm koogivormi.
Asetage tainas koogivormi ning lisage peale lõhetäidis. Vajutage kergelt täidist, et eemaldada õhk.
Vispeldage muna ning määrige tainapõhja servad munaga.
Rullige ka teine pool tainast kettaks ning asetage põhja ja täidise peale. Voltige pealmine taina äär alumise alla ning vajutage näppudega ääred kinni. Pintseldage pealt munaga ning torkige üle piruka õhuavad.
Küpsetage pirukat ahjus 30-35 minutit või kuni tainas on pealt kuldpruun.
Sidruni ja tilli Bechamel kaste
Sulatage väikses potis või. Lisage jahu ning segage läbi, kuni segu on ühtlane. Lisage aegajalt piima, pidevalt segades. Kui kaste hakkab paksenema, lisage sidrunimahl, värske till, sool ja pipar. Keetke 2 minutit.
Serveerige soojalt koos pirukaga.
Kalorid: 558kcalSüsivesikud: 55gValgud: 20gRasvad: 29gKüllastunud rasvhapped: 16gKolesterool: 117mgSool: 537mgPotassium: 1057mgKiudained: 5gSugar: 3gA-Vitamiin: 829IUC-Vitamiin: 33mgKaltsium: 82mgRaud: 3mgMagneesium: 66mg