Glasuuritud sõõrikud on klassikaline maiuspala, mida armastavad inimesed igas vanuses. Sõõrikud kaetakse magusa, läikiva tuhksuhkru glasuuriga. Soovi korral võib silmailu lisamiseks katta sõõrikud nonparellide või muude dekoratiivsete kaunistustega.
Raputage kuivpärm sooja vee peale ja laske umbes 5 minutit seista, kuni pärm on vahutav.
Segage suures kausis kokku pärmisegu, piim, suhkur, sool, munad, või/kookosõli ja pool jahu kogusest. Segage paar minutit puulusikaga.
Segamst jätkates lisage vähehaaval juurde ülejäänud jahu, kuni tainas ei jää enam kaussi külge kinni. Sõtkuge umbes 5 minutit või kuni tainas on sile ja elastne.
Asetage tainas kergelt võiga määritud kaussi ja katke see kinni. Asetage soojale kohale kerkima, kuni tainas on kahekordistunud. (Tainas on valmis, kui seda puudutada ja tainasesse jääb süvend.)
Valage tainas kergelt jahuga ülepuistatud pinnale ja rullige ettevaatlikult 1-1,5 cm paksuseks. Lõigake jahuse tainalõikuriga sõõrikukujulised kujundid. Katke lõdvalt lapiga ning laske uuesti kahekordseks kerkida.
Glasuuri valmistamiseks sulatage või kastrulis keskmisel kuumusel. Segage hulka tuhksuhkur ja vaniljeekstrakt. Eemaldage tulelt ja segage juurde kuum vesi (üks supilusikatäis korraga), kuni glasuur on mõnevõrra vedelam kuid mitte vesine. Asetage kõrvale.
Kuumutage õli fritüüris või suurel raskel pannil 175 kraadini. Tõstke sõõrikukujulised taignad laia spaatli abil kuuma õli sisse. Küpsetage kui need kerkivad pinnale ning seejärel pöörake sõõrikud õli sees ümber.
Küpsetage sõõrikuid kuni need on mõlemalt poolt kuldpruunid ning tõstke seejärel traatrestile jahtuma nii, et üleliigne õli saaks maha tilkuda.
Kastke sõõrikud veel kuumalt glasuuri sisse ja asetage need traatrestile, et üleliigne glasuur saaks maha valguda. (NB! Hoidke küpsetusplaati või -alust traatresti all!)
* Protsendiline päevane väärtus põhineb 2000 kcal energiakulul. Teie igapäevane väärtus võib olla kõrgem või madalam sõltuvalt teie päevasest kalorite vajadusest.