Tarte Tatin on klassikaline prantsuse magustoit, mis on saanud oma nime Tatin’i õdede järgi, kes selle leiutasid. Nad serveerisid seda tagurpidi kooki oma hotellis ning nüüdseks on saanud sellest maailmakuulus dessert.
Klassikaliselt valmistatakse tarte tatin’i õuntest, kuid igasugused pehmed ja mahlased puuviljad sobivad nende asemele, näiteks pirn, virsik, ananass või isegi banaan.
Tarte tatin on klassikaline “tagurpidi” kook, ehk küpsetamisel asub koogi põhi pealpool. Seda peab kindlasti küpsetama pannil, mille põhja ei hakkaks kook kinni ning mida võib ahju panna. Mõnusa krõbeda põhjaga küpsetis saab kindlasti teie lemmikuks.
Eelsoojendage ahi 200 kraadini.
Blenderdage jahu, sool, suhkur ja või, kuni tekib riisitera suuruste tükkidega segu.
Seejärel lisage juurde muna ning segage kuni tainas kokku hakkab. Vajadusel lisage juurde veidi vett.
Asetage tainas puhtale alusele ning sõtkuge 1-2 minutit.
Moodustage tainast pall, mässige toidukilesse ning hoidke külmikus kuni kasutamiseni.
Täidise valmistamiseks kuumutage pannil suhkur madalal kuumusel, kuni see on sulanud ja kergelt pruun.
Segage sisse või ning kuumutage, kuni segu on ühtlane.
Lõigage kooritud südamiketa õuntest veerandid ning asetage need pannile ringikujuliselt. Katke pann kaanega ning küpsetage madalal kuumusel 15 minutit.
Rullige tainas suuremaks, kuni see on veidi väiksem kui õuntega pann.
Eemaldage kaas pannilt ning asetage tainas otse õunte peale.
Lükake taina servad lusikaga sisse ning torgake mitu auku läbi taina, et kuumus saaks läbi tulla.
Küpsetage ahjus 30-35 minutit või kuni tainas on pealt krõbe ja küpsenud. Serveerimiseks pöörake kook ümber taldrikule.
Kalorid: 398kcalSüsivesikud: 55gValgud: 4gRasvad: 19gKüllastunud rasvhapped: 11gKolesterool: 70mgSool: 296mgPotassium: 167mgKiudained: 4gSugar: 28gA-Vitamiin: 637IUC-Vitamiin: 5mgKaltsium: 20mgRaud: 2mgMagneesium: 14mg