Valmistage endale kergelt luksuslik õhtusöök, küpsetades seda maitsvat ja mahlast ribeye steiki kas grillil või ahjus. See maitsev liha ei nõua mingeid erilisi maitseaineid ja koostisosi. Piisab rohkest soolast ja piprast ning võisilmast, et sellest nauditav roog valmistada.
Ribeye steik
Ribeye steik on lihatükk, mis pärineb veise ribide väljaspool olevast osast. See liha on tuntud oma mahlasuse ja õrnuse poolest. Enamasti müüakse seda koos ribiluuga, kuid see retsept näeb ette selle küpsetamist ilma luuta. Steike saab küpsetada nii grillil kui ka kodus ahjus, eelnevalt neid veidi pannil praadides.
Siin retseptis on oluline liha enne küpsetamist korralikult ära maitsestada. Ei ole vaja muud, kui rohkelt soola ja pipart kummalegi küljele hea maitse saamiseks. Soovi korral võite ka oma lemmikut steigi või liha maitseainet kasutada. Vahel peitub aga lihtsuses võlu, seega maitsestage steik julgelt soola ja pipraga ning serveerige võiga, mis sulab üle steigi.
Selleks, et Ribeye steik tuleks eriti hea ja mõnus, järgige kindlasti neid järgnevaid nippe:
- Selleks, et saavutada küpsemisel õiget küpsusastet ja temperatuuri, pidage meeles, et kindlasti laseksite lihal sügavkülmikust või külmikust võttes enne toatemperatuurile soojeneda.
- Praadige liha enne ahjus küpsetamist pannil, et krõbe koorik hoiaks liha mahlad selle sees. Samuti ärge vajutage küpsemise ajal liha peale, muidu voolavad mahlad välja.
- Parima tulemuse saavutamiseks laske lihal enne serveerimist alati 5-10 minutit seista.
Võtke steigid külmikust vähemalt 45 min enne küpsetamist välja.
Enne küpsetamist määrige steigid oliiviõliga ja lisage mõlemale poole julgelt maitseaineid.
Grill
Eelsoojendage grill keskmise kuumuseni (umbes 190 kraadi).
Grillige steike medium-rare 5-6 minutit ühel poolel, seejärel keerake need ümber ja küpsetage sama palju teiselt poolt. Medium küpsusastme saamiseks grillige 6-7 minutit kummaltki poolt.
Eemaldage steigid grillilt ning lisage mõlema lihatüki peale 1 spl võid ning katke vabalt fooliumiga. Laske lihal 5-10 minutit jahtuda.
Ahjus
Eelsoojendage ahi 200 kraadini.
Kuumutage pann, mida saab ka ahju panna, pliidil keskmisel kuumusel. Lisage pannile steigid ning praadige neid 2 minutit kummaltki poolt, kuni nad on pealt pruunid ja krõbedad.
Asetage pann ahju ning küpsetage 11-14 minutit.
Eemaldage steigid pannilt ning asetage jahtuma. Lisage steikidele peale 1 spl võid ning katke vabalt fooliumiga. Laske lihal 5-10 minutit jahtuda.
Kalorid: 694kcalSüsivesikud: 0.01gValgud: 46gRasvad: 57gKüllastunud rasvhapped: 23gKolesterool: 168mgSool: 227mgPotassium: 609mgSugar: 0.01gA-Vitamiin: 384IUKaltsium: 19mgRaud: 4mgMagneesium: 48mg