Astelpaju on meie regioonis tuntud põõsas, millel on maitsvad ja vitamiinirikkad marjad. Astelpajumarjad valmivad enamasti augustis ja septembris. Astelpaju leidub ka veel Venemaal, Hiinas, Põhja-Euroopas ja Kanadas.
Astelpajumarjad on väga tervislikud ja toitainerikkad. Neid kasutatakse sageli mahla, tee, moosi, püreede, kastmete, pirukate jne valmistamiseks. Samuti kasutatakse neid marju erinevates kosmeetikatoodetes ja kehakreemides. Eriti hea omadustega on astelpajumarjade õli, mida kasutatakse juuste ja naha raviks.
Astelpajumarjadele on omistatud palju tervislikke omadusi. Näiteks võivad need alandada vererõhku ja kolesteroolitaset. Samuti vähendavad marjad südamehaiguste riski ning aitavad ennetada diabeeti, vähendades veresuhkru taset.
Üks lihtsamaid viise, kuidas neid maitsvaid ja tervislikke marju ära kasutada, on teha neist värsket mahla. See retsept ei nõua marjade kuumutamist ning vitamiinidest pakatav mahl valmib vaid minutitega.