Burgundia pada või inglise keeles tuntud ka kui Beef Bourguignon on prantsuse roog, mida paljud peavad kõigi hautiste emaks ja mis on valmistatud veiselihast, peekonist, porganditest, sibulast ja seentest ning mis on aeglaselt keedetud rikkalikus punase veini kastmes.
Kõige parema Burgundia pada saamiseks alustage seda 2 päeva varem, kui kavatsete seda serveerida, ärge praadige koostisosi korraga ning kasutade kodust veiselihapuljongit!
Veiseliha puhul soovitame kasutada veise kaelakarbonaadi, milles oleks ka näha rasva ja sidekudet, saada parim mahlaseim tulemus. Ka kuubikute suurus on väga oluline, need võiksid olla 4-5cm suurused, mitte väiksemad.
Punase veini kastme jaoks soovitame kasutada Pinot noir punast veini, mis on üks populaarsemaid punaseid veine saadaval. Siin retseptis läheb Burgundia pada valmistamiseks kindlasti terve pudel.
Mida serveerida koos Burgundia padaga? Kõige paremini läheb sinna kõrvale kindlasti mõnus ja kreemine kartulipuder.
Veiseliha marineerimine
Asetage marinaadi koostisosad suurde keraamilisse nõusse või ziplock kotti. Segage läbi ning marineerige üle öö külmkapis.
Nõrutage vedelik kaussi, jätke see alles. Eraldage üksteisest veiseliha, porgand ja sibul.
Valage punane vein potti ning laske minna keema. Keetke intensiivselt, võttes ära pealt sodi ja muu ebapuhtuse, kuni vein on poole võrra redutseerunud. Asetage kõrvale.
Koostisosade praadimine
Eelsoojendage ahi 180 kraadini.
Kuivatage veiseliha paberrätikutega. Maitsestage veiseliha soola ja pipraga. Praadige õlis intensiivselt, kuni igalt poolt pruun. Eemaldage veiseliha ning asetage kõrvale.
Praadige peekonit 3 minutit, kuni kuldne. Tõstke kõrvale veiseliha juurde.
Praadige seeni 5 minutit või kuni need on kuldsed. Tõstke kõrvale uude kaussi.
Praadige sibul, lisage vajadusel juurde õli. Praadige 5 minutit või kuni on näha, et need muutuvad kuldseks. Tõstke sibul seente juurde.
Asetage potti või. Kui või on sulanud, lisage porgand ja praadige 3-4 minutit, kuni näete kuldseid kohti. Lisage küüslauk ja praadige veel 1 minut.
Lisage juurde tomatipasta ning kuumutage 2 minutit. Lisage juurde jahu ja kuumutage veel 2 minutit.
Lisage segades juurde veiselihapuljong, et jahu ei jääks tükki. Seejärel lisage punane vein ning kuumutage, kuni jahu on ühtlaselt segunenud.
Lisage potti veiseliha, peekon, tüümian, loorberileht, 1/4 tl soola ja pipar. Segage läbi.
Aeglane küpsetamine
Laske hautisel minna potis keema, katke kaanega ning asetage 1 tunniks ahju.
Eemaldage pott ahjust, lisage juurde seened ja sibul ning segage läbi.
Katke kaanega ning küpsetage veel ahjus 1,5 h, või kuni veiseliha on hästi küps.
Maitsestage vajadusel soolaga ning kui aeg lubab, jätke hautis veel üleöö seisma ja kuumutage järgmisel päeval serveerimiseks.
Kalorid: 749kcalSüsivesikud: 31gValgud: 34gRasvad: 43gKüllastunud rasvhapped: 16gKolesterool: 124mgSool: 1210mgPotassium: 1394mgKiudained: 4gSugar: 9gA-Vitamiin: 5350IUC-Vitamiin: 15mgKaltsium: 95mgRaud: 5mgMagneesium: 80mg