Arancini on populaarne Itaalia toit, mis oma olemuselt ei ole muud kui õlis küpsetatud risottopallid. Need maitsvad riisipallid sisaldavad valge veiniga valmistatud hõrku risottot koos herneste ja singiga. Eriti maitsev on nende sees sulav mozzarella juust, mis viib keele alla.
Arancini tähendab Itaalia keele otsetõlkes “väikesed apelsinid”, mida nad kuldseks praetult ka veidi meenutavad. Mõned retseptid näevad ette ka tomatikastme peitmist riisipalli sisse. Selles retseptis kaetakse riisipallid enne praadimist tavapärasesse jahu-muna-riivsai segusse, et anda neile maitsev ja krõbe koorik.
Eelsoojendage ahi 95 kraadini.
Kuumutage pannil oliiviõli. Lisage juurde sibul ja küüslauk ning praadige, kuni sibul on pehme.
Lisage juurde riis. Kuumutage, vaikselt segades, umbes 2 minutit.
Lisage juurde valge vein. Kuumutage ja segage, kuni kogu vedelik on aurustunud.
Lisage, pidevalt segades, hulka kuum kanapuljong (umbes 100 ml kaupa), lastes vedelikul aurustada enne iga uue portsu lisamist.
Pärast kogu kanapuljongi sisse imendumist lisage juurde herned ja sink. Maitsestage soola ja pipraga.
Eemaldage pann tulelt ning segage sisse parmesani juust. Eemaldage pann tulelt ning laske veidi jahtuda.
Kloppige eraldi kausis lahti 1 muna. Lisage see risottole ja segage.
Vispeldage ülejäänud munad koos piimaga. Asetage teise kaussi jahu. Kolmandasse kaussi valage riivsai.
Rullige 2 spl risottot käte vahel palliks. Vajutage palli keskele 1 mozzarella kuubik ning vormige uuesti palliks.
Kastke pall jahusse, seejärel muna-piima segusse ja lõpuks katke riivsaiaga.
Kuumutage 1 liiter õli fritüüris või sügavas potis 175 kraadini.
Küpsetage ettevalmistatud palle kuumas õlis, kuni need on kuldpruunid ja krõbedad. Nõrutage pallid kätepaberil ning hoidke eelsoojendatud ahjus soojana.
Kalorid: 252kcalSüsivesikud: 19gValgud: 6gRasvad: 16gKüllastunud rasvhapped: 3gKolesterool: 29mgSool: 247mgPotassium: 62mgKiudained: 1gSugar: 1gC-Vitamiin: 2mgKaltsium: 99mgRaud: 1mg