Vareenikud on klassikalised Ukraina pelmeenid, mille erinevad variandid on tuntud nii Poolas, Venemaal kui ka meil siin, Eestis. Mis on nende erinevused? Võib öelda, et enamasti on tegemist täidise valikuga. Erinevates regioonides kasutatakse erinevaid täidiseid, vahel ka magusaid.
Need maitsvad kartuli-, sibula- ja peekonitäidisega vareenikud viivad keele alla ning tekitavad mõnusalt koduse tunde. Üks asi, mis on kindel, on see, et need on 100% paremad poest ostetutest. Taina ja täidise valmistamine ei ole üldse keeruline ning täidist võite modifitseerida oma soovi ja maitse järgi. Täidist saate lisada täpselt nii palju või vähe, kui soovite!
Mõnus viis neid vareenikuid ka taimetoitlastele sõbralikuks teha on asendada peekon näiteks seentega. Kartul, sibul ja seened sobivad oivaliselt kokku ning hapu särtsu lisamiseks võib lisada ka hapukapsast!
Tainas
Koorige ja keetke kartulid pehmeks. Keetmise ajal valmistage tainas.
Segage omavahel kokku jahu ja sool. Lisage juurde muna ning külm vesi ja segage tainakonksuga ühtlaseks tainaks. Asetage tainas kaussi, katke rätikuga ning laske 30 minutit seista.
Täidis
Tükeldage ja praadige pannil peekon. Eemaldage peekon pannilt ja asetage kõrvale.
Praadige sibulat peekonirasvas 20 min, kuni sibul on karamelliseerunud.
Purustage kartulid pudruks ja lisage juurde või, peekon, sibul ja segage läbi. Lisage maitse järgi soola ja pipart.
Vareenikute kokkupanek
Jagage tainas neljaks ning vormige neist pallid. Rullige üks tainapall jahuga kaetud pinnal umbes 1,5 mm paksuseks. Lõigake tainast välja 5-7 cm diameetriga ringid.
Asetage teelusikatäis kartulitäidist taina keskkohast veidi kõrvale. Voltige tainas ümber täidise poolkuu kujuliseks ning vajutage ääred kinni. Korrake sama ülejäänud tainaga.
Pange potis vesi keema. Lisage juurde soola ning asetage vareenikud keevasse vette. NB! Segage, et nad põhja külge kinni ei jääks.
Kui vareenikud tulevad vee pinnale, eemaldage need veest ning praadige võis, kuni need on mõlemalt poolt kuldpruunid.
Serveerige hapukoore, tilli või krõbeda sibulaga.
Kalorid: 424kcalSüsivesikud: 60gValgud: 8gRasvad: 16gKüllastunud rasvhapped: 7gKolesterool: 40mgSool: 644mgPotassium: 639mgKiudained: 4gSugar: 2gA-Vitamiin: 120IUC-Vitamiin: 27mgKaltsium: 31mgRaud: 3mg