See on ülim mustikapiruka retsept! Seda on lihtne valmistada, see on täis magusaid, mahlaseid marju ja klassikalise võrega kaetud. Kõik, mida selle juurde vajate, on suur lusikatäis vanillijäätist.
Kui mustikate hooaeg on käes, on metsast korjatud värsked mustikad kõige paremad ja maitsvamad võrreldes poe omadega. Kui teised puuviljakoogid nõuavad palju ettevalmistustööd – koorimine, tükeldamine ja viilutamine, siis mustikapiruka puhul on täidise valmistamine kiire ja imelihtne ning ei nõua lisatööd. Peske marjad, visake need koos teiste koostisosadega koogivormile ning ongi valmis!
See jätab rohkem aega selle piruka puhul keskenduda maitsva koogipõhja valmistamisele. Siin retseptis on toodud lihtsad juhised, kuidas maitsvat koogipõhja nullist ise kodus valmistada!
Kuidas valmistada tainast klassikalist võre stiilis pealiskihti? See võib alguses tunduda keeruline, kuid on tegelikult väga lihtne:
- Asetage koogile 5 tainariba vahedega nii, et pikemad on keskel ja lühemad äärtes kogu koogi ulatuses.
- Voltige tagasi iga teine riba (ehk 2. ja 4. riba) poole võrra. Asetage uus pikk riba risti 5 ribaga koogi keskele nii, et tagasi volditud ribad saab üle selle tõsta.
- Tõstke volditud ribad üle risti oleva riba ning seejärel voltige tagasi 1., 3. ja 5. riba. Asetage uus riba risti peale ning tõstke tagasi volditud ribad üle selle. Jätkake protsessiga kuni saate ilusa üksteise üle volditud võrkkihi.
Pirukapõhi
Blenderdage paar korda jahu, suhkur ja sool, et see seguneks.
Lisage külm tükeldatud või ja blenderdage, kuni saate paksu puru, umbes hernesuuruste tükkidega.
Lisage 7 spl külma vett ning blenderdage, kuni saate väiksed niisked pallid. Vajutage tainast sõrmede vahel ja kui tainas kleepub kokku, siis olete lisanud piisavalt vett. Kui ei kleepu kokku, lisage juurde veidi vett.
Asetage tainas tööpinnale ning koguge kokku üheks palliks. Jagage tainas kaheks ning vajutage laiaks, et teha 2 ketast. Mässige toidukilesse ning jahutage külmikus 1 tund enne kasutamist.
Mustikapirukas
Rullige jahtunud taina üks ketas 33cm suuruseks kettaks. Asetage see 22cm suurusse koogivormi.
Rullige teine ketas 30cm suuruseks kettaks ning lõigake kümneks 2,5cm laiuseks ribaks.
Segage suures kausis kokku mustikad, sidrunikoor, sidrunimahl, suhkur, jahu, kaneel ning segage läbi. Asetage täidis koogivormi tainale, keskele veidi rohkem. Ärge laske mustikamahlal äärtele minna.
Kasutades 10 taina riba, asetage need piruka peale nii, et saate võrelaadse kattekihi.
Segage 1 muna koos 1 spl veega ning pintseldage tainaribad munaseguga. Küpsetage ahjus 190 kraadi juures 50-60 minutit või kuni tainas on pealt kuldne.
Kalorid: 487kcalSüsivesikud: 63gValgud: 6gRasvad: 25gKüllastunud rasvhapped: 15gKolesterool: 82mgSool: 341mgPotassium: 153mgKiudained: 4gSugar: 25gA-Vitamiin: 810IUC-Vitamiin: 13mgKaltsium: 28mgRaud: 2mgMagneesium: 18mg