Biscotti on krõbedad Itaalia küpsised, mis on valmistatud tihedast taignast ja sageli maitsestatud mandlite või aniisiga.
Need küpsised saavad oma signatuurse krõbeduse just tänu sellele, et neid küpsetatakse kaks korda. Selle retsepti valmistamine võtab vaid mõne minuti ja pärast teist küpsetamist on sul mõnusalt krõbe küpsis hommikukohvi kõrvale!
Nõuanded
- Mõõda jahu täpselt! Liiga palju jahu on üks levinumaid vigu. Parim viis jahu mõõtmiseks on kaaluga, kuid kui sul seda pole, siis puista jahu mõõteklaasi ja tasanda see noaga.
- Teine madalal temperatuuril küpsetamine annab biscotti’le selle klassikalise krõbeda tekstuuri. Kui pole kindel, kas küpsised on valmis, lisa küpsetusaega minut või kaks – alumised küljed võivad natuke tumedamaks muutuda, aga madal temperatuur hoiab ära nende kõrvetamise.
- Kui sa ei ole mandlite fänn, võid asendada mandliekstrakti näiteks vanilliekstrakti või aniisimaitsega. Viilutatud mandlid võib asendada pistaatsiate, sarapuupähklite või pekaanipähklitega.
Korduma kippuvad küsimused
Miks on biscotti nii kõvad?
Need ongi mõeldud kõvad olema. Biscotti tähendab “kaks korda küpsetatud”, mis algselt pikendas küpsiste säilivusaega.
Kas need on paremad õli või võiga?
Traditsioonilised retseptid ei sisalda kumbagi, kuid siin retseptis kasutatakse sulavõid lisarikkuse jaoks.
Kui kaua need säilivad?
Suletud anumas säilivad biscotti küpsised kuni neli nädalat.
Kas need küpsised on tervislikud?
Biscotti on küll süsivesikurikkad, kuid küpsiste kohta pole need sugugi nii halvad, pakkudes ligikaudu 140 kalorit tüki kohta.
Kuumutage ahi 180 kraadini. Vooderdage küpsetusplaat küpsetuspaberiga.
Segage kausis kokku jahu, suhkur, mandlijahu, küpsetuspulber ja sool.
Lisage 2 muna, sulatatud või ja mandliekstrakt. Mikserdage madalal kiirusel, kuni segu on ühtlane ja tainas hakkab moodustuma (segu on veel veidi murenev.)
Lisage mandlid ja segage, kuni tainas on segunenud.
Tõstke tainas kergelt jahutatud pinnale. Sõtkuge kätega paar korda, et moodustuks ühtlane tainas.
Jagage tainas pooleks. Kujundage kumbki pool 2.5cm paksuseks 8x12cm suurusega ristkülikuks ja asetage ettevalmistatud küpsetusplaadile vähemalt 10 cm kaugusele üksteisest.
Pintseldage tainas kergelt lahti vispeldatud munaga üle. Soovi korral puistake üle suhkruga.
Küpsetage eelsoojendatud ahjus, umbes 30 minutit, kuni tainas on pragunenud ja väljastpoolt kergelt pruun. Tõstke leivad taldrikule ja laske 20 minutit jahtuda.
Vähendage ahju temperatuuri 160 kraadini. Kasutades sakilist nuga, lõigake mõlemad leivakesed 2 cm laiusteks viiludeks. Asetage viilud tagasi küpsetusplaadile lõikepoolega allapoole.
Küpsetage veel 20 minutit või kuni küpsised on kergelt pruunistunud ja täiesti kuivad.
Tõstke küpsised taldrikule ja laske täielikult jahtuda. Säilitage õhukindlas konteineris kuni 4 nädalat.
Kalorid: 144kcalSüsivesikud: 20gValgud: 3gRasvad: 6gKüllastunud rasvhapped: 2gKolesterool: 38mgSool: 107mgPotassium: 51mgKiudained: 1gSugar: 9gA-Vitamiin: 128IUKaltsium: 42mgRaud: 1mgMagneesium: 13mg