Rootslased on teinud täiuslikuks oma kohvipausi ehk Fika koos nende kuulsate kardemonisaiakestega, mida inimesed armastavad üle maailma. Soomes on näiteks olemas sellest leivaversioon, mille nimi on pulla. Võib öelda, et kardemonirullid on Põhjamaade alternatiiv kaneelirullidele.
Kardemon ise on vürts, mis on pärit Indiast ning ingveri ja kurkumi perekonnast. Seda kasutatakse palju india, lähis-ida ja skandinaavia toitudes. Näiteks on kardemon asendamatu koostisosa Türgi kohvis.
Nende maitsvate saiakeste jaoks võite kasutada poes saadaval olevat juba jahvatatud kardemoni, või ka ise seda oma kodus värskelt jahvatada. Selleks tuleb väikesed mustad seemed kestadest eemaldada ning jahvatada need näiteks uhmriga.
Tainas
Sulatage potis või ning seejärel lisage piim. Kuumutage segu, kuni see on leige ning valage seejärel kaussi.
Lisage juurde pärm, sool ja suhkur ning segage läbi.
Lisage aeglaselt segades juurde vähehaaval kogu jahu. Kui kõik jahu on lisatud, sõtkuge tainast umbes 10 minutit. Tainas peaks kausi külgedelt lahti tulema.
Katke kauss toidukilega ning laske tainal 45 minutit kerkida või kuni see on kahekordistunud.
Täidis
Valmistage taina kerkmise ajal kardemonitäidis. Selleks segage kokku kõik täidise koostisosad.
Saiakeste valmistamine
Katke kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga. Kui tainas on kerkinud, jagage see kaheks.
Asetage üks pool kergelt jahusele pinnale ning rullige see umbes 35 x 45 cm ristkülikuks. Määrige poole taina peale kiht täidist.
Voltige pool tainast, kus täidist ei ole, üle selle poole, kus on täidis. Rullige vajadusel seda üle, et tainas oleks igalt poolt ühtlase paksusega.
Lõigake tainas noaga kaheksaks võrdseks horisontaalseks ribaks. Võtke üks riba ning poolitage see piki peaaegu pooleks nii, et üks ots jääks kinniseks.
Võtke need kaks riba ning keerutage kumbki samas suunas. Järgmisena keerutage need kaks riba omavahel üheks keeruks. Tehke saadud keerust ringikujuline saiake ning pistke ots saiakese alla kinni, et see küpsedes lahti ei tuleks.
Korrake sama protseduuri ka teiste ribadega ja teise tainapoolega.
Asetage valmistatud saiakesed ahjuplaadile ning katke käterätikuga. Laske saiakestel veel 1 tund kerkida.
Eelsoojendage ahi 220 kraadini. Küpsetage saiakesi ahjus umbes 15 minutit.
Glasuur
Glasuuri valmistamiseks kuumutage väikeses potis suhkur ja vesi, kuni suhkur on sulanud. Eemaldage pliidilt ning segage sisse vanilliekstrakt.
Kui saiakesed on valmis, eemaldage need ahjust ning pintseldage glasuuriga üle.
Kalorid: 372kcalSüsivesikud: 55gValgud: 6gRasvad: 14gKüllastunud rasvhapped: 9gKolesterool: 37mgSool: 260mgPotassium: 115mgKiudained: 2gSugar: 20gA-Vitamiin: 443IUC-Vitamiin: 0.1mgKaltsium: 53mgRaud: 2mgMagneesium: 16mg