Panettone on rosinate, tsitrusviljade ja mandlitega ümmargune magus küpsetis, mille tekstuur on pehme ja võine ja mis on populaarne kogu Itaalias talviste pühade ajal.
See sobib suurepäraselt jõulu magustoiduks või hommikusöögiks. Selle Milano päritolu ulatub tagasi renessansiajastusse, mil nisu oli väidetavalt nii napp ja väärtuslik, et seda kasutati küpsetistes ainult jõulude ajal.
Panettone valmistamiseks kulub kaks päeva.
Esimesel päeval on esialgne kerkimine 45 minutit. Pärast seda segage lõplik tainas kokku ja pange see külmikusse. Pärm teeb oma tööd sel ajal, kui te magate!
Teisel päeval peate saia lihtsalt vormima, pistma selle vormi ja ootama, kuni see kerkib, ja siis ahju.
Päev 1
Segage 120 g jahu 1 spl kuivpärmiga. Lisage vesi ning segage läbi. Konsistents peaks olema kui paks koogitaigen. Katke kauss toidukilega ning laske kerkida 45 minutit. Tainas peaks suuruselt kahekordistuma.
Segage väikeses kausis kokku rosinad, apelsinikoor, rumm ja vesi. Katke kauss taldrikuga ning laske üle öö liguneda. Asetage homseks kõrvale ka mandlid.
Segage kausis kokku ülejäänud jahu ja sool. Kui tainas on kerikunud, segage tainasse sisse ükshaaval munad. Segage sisse ka apelsini koor, suhkur ja vanilliekstrakt.
Segage ja sõtkuge tainast, lisades aegajalt juurde jahu ja soola segu. Tainas peaks tulema veniv ja pehme. Sõtkuge veel 8 minutit, kuni saate sileda ja elastse taina.
Sõtkuge tainasse vähehaaval ka või u 3 minutit. Kui tainas on veel väga kleepuv, lisage juurde veidi jahu.
Tehke tainast pall ning kandke kaussi õli spreid. Asetage taina pall kaussi ning katke toidukilega. Hoidke külmikus 8 tundi kuni 2 päeva.
Päev 2
Asetage Panettone vorm küpsetuspaberile ja ahjuplaadile.
Nõrutage rosinad ja apelsinikoor.
Asetage tainas jahusele pinnale ning rullige sellest umbes 30-40cm suurune ristkülik. Asetage tainale ühtlaselt rosina segu ja mandlid. Rullige taignarulliga puuviljad ja mandlid tainasse.
Voltige pikemad taina servad kolme kaupa keskele, nagu kiri. Seejärel voltige üks saadud ristküliku poole teise peale. Vajutage tekkinud taina ruudule, kuni see on umbes 3 cm paks. Tooge nurgad keskele ning vajutage otsad kokku, et saaksite palli.
Asetage tainapall Panettone vormi nii, et volditud kohad on all pool. Katke toidukilega ning laske soojas kohas veel kerkida 1,5-2 h.
Eelsoojendage ahi 190 kraadini.
Kui tainas on kerkinud, lõigake terava noaga üle taina risti kaks sälku (nagu X). Asetage taina peale keskele 1 spl külma võid.
Küpsetage Panettonet ahjus 30 minutit. Seejärel katke kook lahtiselt fooliumiga, et see liiga pruuniks ei läheks. Küpsetage veel 40-45 minutit või kuni kook on pealt kuldpruun.
Laske koogil enne serveerimist jahtuda.
Kalorid: 376kcalSüsivesikud: 53gValgud: 8gRasvad: 14gKüllastunud rasvhapped: 7gKolesterool: 87mgSool: 365mgPotassium: 209mgKiudained: 2gSugar: 12gA-Vitamiin: 418IUC-Vitamiin: 2mgKaltsium: 34mgRaud: 3mgMagneesium: 25mg