Go Back
+ servings

Makgeolli ehk Korea riisivein

Traditsiooniline Korea riisivein ehk makgeolli on magus ja kreemine riisist tehtud alkohoolne jook, mida kääritatakse 10-14 päeva toatemperatuuri juures ja sobib ideaalselt maitsvate koreapäraste roogade juurde.
Hinnangud puuduvad
Prindi Pin
Ettevalmistuse aeg: 3 hours
Küpsetusaeg: 1 hour
Jahtumise aeg10 days
Aeg kokku: 10 days 4 hours
Portsionit: 15
Kalorid: 250kcal

Koostisosad 

  • 1 kg magusat riisi
  • 95 g Nuruk starterit
  • 1 l vett
  • 1 tl pärmi

Soovi korral lahjendamiseks

  • 650 ml vett
  • 2 spl suhkrut

Valmistamine

Riisi ettevalmistus (5h varem)

  1. Valmistage ette kuiv riis. Peske riisi mõned korral külma vee all, kuni pesuvesi on peaaegu selge. Leotage riisi umbes 2 h. Te võite ka kauem leotada, kuid vahetage vett iga 8 h tagant.
  2. Nõrutage riis. Eemaldage kogu vesi.
  3. Kasutage bambusest aurutit ning asetage riis marliriidele. Aurutage 40 minutit või kuni näete, et aurutist enam auru ei tule.
  4. Laotage riis laiali kandikule ja laske sellel jahtuda 2 h.

Anum

  1. Peske sooja vee ja seebiga puhtaks anum, kus soovite käärimist läbi viia. Võite igaks juhuks ka etanooli või viinaga veidi konteinerit loputada. Laske sellel täielikult kuivada.

Nuruki ettevalmistus (1 h varem)

  1. Lisage käärimiseks vajalik vesi konteinerisse. Protsessi soodustamiseks kasutage soojemat vett. Lisage veele Nuruk ja laske sellel 1 h liguneda. Murdke see kätega tükkideks, kui see on suurte tükkidena.

Makgeolli valmistamine

  1. Kui riis on jahtunud, lisage riis Nuruki ja vee segule teie anumas. Riis peaks olema piisavalt kuiv, et terad kergelt üksteisest eralduvad.
  2. Segage käega ettevaatlikult, et kõik oleks ühtlaselt segunenud. Murde suured riisiklombid ja Nuruki tükid käega. Katke konteiner kaanega, nii et see veidi jääb lahtiseks ja asetage see pimedasse kohta 10-14 päevaks toatemperatuuri juurde.
  3. 1-3. päeval hoidke konteineri kaant lahtiselt (see vajab hapnikku) ning segage kaks korda päevas puulusikaga. Alguses ei pruugigi vedelikku olla. Mida päev edasi, seda rohkem vedelikku tekib.
  4. Alates 4. päevast ärge segage ning sulgege kaan täielikult. Jälgige, et temperatuur oleks stabiilne ning käärimine peaks valmis saama umbes 10 päevaga. Selleks et aru saada, kas makgeolli on valmis, jälgige:
    - mullitamise märke enam ei ole
    - 3 selget kihti, kus selge vedelik on keskel, riis on peal ja all.
    - maitske ja nuusutage, maitse peab teie jaoks olema parim. See võiks olla veidike hapukas, magus, kuid sisaldama ka suures osas alkoholi.
  5. Kui käärimine on lõppenud, filtreerige riisivein läbi riide või marli. Jooki võib serveerida ja tarbida koheselt, kuid soovitame säilitada külmikus paar päeva.
  6. Soovi korral võite ka riisiveini lahjendada. Selleks segage veega ning lisage veidi suhkrut. Siis saate joogi, mis on sarnane poes olevatega.

Toitumisalane teave

Kalorid: 250kcalSüsivesikud: 55gValgud: 5gRasvad: 0.5gKüllastunud rasvhapped: 0.1gSool: 9mgPotassium: 77mgKiudained: 1gSugar: 0.2gKaltsium: 22mgRaud: 1mgMagneesium: 18mg

Teie isiklikud märkmed

Proovisite seda retsepti?Märkige @Parimad_Retseptid või lisage tag #parimadretseptid!