Go Back
+ servings

Itaalia jõulukook Panettone

Traditsiooniline Itaalia jõulu magustoit ehk Panettone on jõulukook, mis sisaldab nii rosinaid, tsitrust kui ka mandleid.
Keskmine hinnang: 4.41 (5 häält)
Prindi Pin
Ettevalmistuse aeg: 40 minutes
Küpsetusaeg: 1 hour 15 minutes
Jahtumise aeg14 hours
Aeg kokku: 15 hours 55 minutes
Portsionit: 14
Kalorid: 376kcal

Koostisosad 

Tainas

  • 600 g nisujahu
  • 1 spl kuivpärmi
  • 180 ml vett
  • 5 suurt muna
  • 1 apelsini riivitud koor
  • 70 g suhkurt
  • 2 tl vanilliekstrakti
  • 1 ½ tl soola
  • 170 g toasooja võid taina jaoks
  • 1 spl külma võid taina katteks
  • õli spreid

Pähklid ja puuviljad

  • 100 g tumedaid rosinaid
  • 100 g kuldseid rosinaid
  • 50 g riivitud apelsini koort mitte värsket
  • 60 ml tumedat rummi
  • 60 ml kuuma vett
  • 40 g blanšeeritud mandleid

Valmistamine

Päev 1

  1. Segage 120 g jahu 1 spl kuivpärmiga. Lisage vesi ning segage läbi. Konsistents peaks olema kui paks koogitaigen. Katke kauss toidukilega ning laske kerkida 45 minutit. Tainas peaks suuruselt kahekordistuma.
  2. Segage väikeses kausis kokku rosinad, apelsinikoor, rumm ja vesi. Katke kauss taldrikuga ning laske üle öö liguneda. Asetage homseks kõrvale ka mandlid.
  3. Segage kausis kokku ülejäänud jahu ja sool. Kui tainas on kerikunud, segage tainasse sisse ükshaaval munad. Segage sisse ka apelsini koor, suhkur ja vanilliekstrakt.
  4. Segage ja sõtkuge tainast, lisades aegajalt juurde jahu ja soola segu. Tainas peaks tulema veniv ja pehme. Sõtkuge veel 8 minutit, kuni saate sileda ja elastse taina.
  5. Sõtkuge tainasse vähehaaval ka või u 3 minutit. Kui tainas on veel väga kleepuv, lisage juurde veidi jahu.
  6. Tehke tainast pall ning kandke kaussi õli spreid. Asetage taina pall kaussi ning katke toidukilega. Hoidke külmikus 8 tundi kuni 2 päeva.

Päev 2

  1. Asetage Panettone vorm küpsetuspaberile ja ahjuplaadile.
  2. Nõrutage rosinad ja apelsinikoor.
  3. Asetage tainas jahusele pinnale ning rullige sellest umbes 30-40cm suurune ristkülik. Asetage tainale ühtlaselt rosina segu ja mandlid. Rullige taignarulliga puuviljad ja mandlid tainasse.
  4. Voltige pikemad taina servad kolme kaupa keskele, nagu kiri. Seejärel voltige üks saadud ristküliku poole teise peale. Vajutage tekkinud taina ruudule, kuni see on umbes 3 cm paks. Tooge nurgad keskele ning vajutage otsad kokku, et saaksite palli.
  5. Asetage tainapall Panettone vormi nii, et volditud kohad on all pool. Katke toidukilega ning laske soojas kohas veel kerkida 1,5-2 h.
  6. Eelsoojendage ahi 190 kraadini.
  7. Kui tainas on kerkinud, lõigake terava noaga üle taina risti kaks sälku (nagu X). Asetage taina peale keskele 1 spl külma võid.
  8. Küpsetage Panettonet ahjus 30 minutit. Seejärel katke kook lahtiselt fooliumiga, et see liiga pruuniks ei läheks. Küpsetage veel 40-45 minutit või kuni kook on pealt kuldpruun.
  9. Laske koogil enne serveerimist jahtuda.

Toitumisalane teave

Kalorid: 376kcalSüsivesikud: 53gValgud: 8gRasvad: 14gKüllastunud rasvhapped: 7gKolesterool: 87mgSool: 365mgPotassium: 209mgKiudained: 2gSugar: 12gA-Vitamiin: 418IUC-Vitamiin: 2mgKaltsium: 34mgRaud: 3mgMagneesium: 25mg

Teie isiklikud märkmed

Proovisite seda retsepti?Märkige @Parimad_Retseptid või lisage tag #parimadretseptid!