Go Back
+ servings

Taani saiake

Mõnusalt võine, kerge ja kihiline kodune Taani saiake viib keele alla. Õppige, kuidas õigeid Taani saiakesi lihtsalt ka oma kodustes tingimustes küpsetada ning üllatuge, kui head need võivad olla.
Keskmine hinnang: 5 (1 hääl)
Prindi Pin
Ettevalmistuse aeg: 45 minutes
Küpsetusaeg: 20 minutes
Jahtumise aeg10 hours
Aeg kokku: 11 hours 5 minutes
Portsionit: 12 saiakest
Kalorid: 387kcal

Koostisosad 

Taani tainas

  • 250 ml piima
  • 8 g kuivpärmi
  • 390 g nisujahu
  • 65 g suhkrut
  • ½ tl soola
  • 230 g külma võid
  • 1 suur muna

Täidis

  • 180 ml piima
  • 2 spl suhkrut
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 1 ½ spl maisitärklist
  • 1 munakollane
  • endale meelepärast moosi

Saiakestele pintseldamiseks

  • 1 munakollane segatud vähese koguse veega

Glasuur

  • 130 g tuhksuhkrut
  • 1 spl vett

Valmistamine

Tainas

  1. Riivige külm või ning asetage 10 minutiks sügavkülmikusse jahtuma.
  2. Soojendage pool piimast (125 ml) seni, kuni see on käega katsudes soe.
  3. Lisage soojale piimale juurde 1 spl suhkrut ja kuivpärm ning segage läbi. Laske segul 10 minutit seista.
  4. Valage sügavkülmast võetud riivitud või suurde kaussi ning lisage juurde jahu, ülejäänud suhkur ja sool. Segage kergelt läbi.
  5. Tehke õrnalt sõrmedega võiribad jahu sees tükikesteks, kuni need on umbes läätse suurused. Olge ettevaatlik, et või ei sulaks. Võite vahepeal segu külmikusse asetada.
  6. Valage ülejäänud piim ja muna pärmisegusse ning vispeldage, kuni segu on ühtlane. Valage see juurde kuivainetele.
  7. Segage lusikaga tainas kokku, kuni see on ühtlane ja kleepuv. Katke kauss toidukilega ning laske külmikus 10 tundi jahtuda.
  8. Asetage tainas kergelt jahusele pinnale. Rullige tainast suur ristkülik, mis on umbes 6 mm paksune (suurus umbes 27x45cm). Voltige tainas kolmandiku võrra ühelt poolt keskele. Seejärel voltige peale teine pool. Tainas peab olema nüüd pikk ristkülik ja kolme kihiga.
  9. Rullige see uuesti laiaks 6 mm paksuseks ristkülikuks ning korrake voltimist. Tehke rullimist ja voltimist kokku 4 korda.
  10. Laske tainal veel 1-2 tundi jahtuda enne saiakeste valmistamist.

Täidis

  1. Valage 120 ml piima väiksesse potti ning lisage juurde suhkur ja vanilliekstrakt. Kuumutage madalal kuumusel, kuni piim hakkab auruma ning segage pidevalt. Eemaldage pliidilt.
  2. Vispeldage suures kausis ülejäänud piim koos munakollase ja maisitärklisega ühtlaseks seguks. Vispeldamise ajal valage väga aeglaselt juurde kuum piim. NB! Ärge valage liiga kiirelt, muidu kuumus küpsetab munakollase.
  3. Kui kõik on segunenud, valage see uuesti potti. Kuumutage segu keskmisel kuumusel, seda pidevalt segades nii kaua, kuni segu muutub paksuks ja ei valgu enam laiali. See võtab umbes 5 minutit.
  4. Kasutades silikoonspaatlit, valage kreem läbi sõela uude kaussi. Vajutage sellele peale toidukile ning laske toatemperatuurini jahtuda.

Saiakesed

  1. Eelsoojendage ahi 200 kraadini. Asetage kahele ahjupannile küpsetuspaber.
  2. Võtke jahtunud tainas ning rullige sellest 30x40cm suurune ristkülik. Lõigake tainas 12 võrdseks ruuduks (u 10 cm suurused).
  3. Asetage tainaruudud ahjupannile (6 ühele, 6 teisele) ning voltige ruudukeste nurgad taina keskele. Vajutage õrnalt peopesaga peale. Laske neil 10-15 minutit seista.
  4. Vajutage lusikaga iga saiakese keskele ava ning pintseldage kõik saiakesed üle munakollase-vee seguga.
  5. Lisage iga saiakese keskele avasse 2-3 tl eelnevalt valmistatud kreemi. Lisage peale veel 1-2 tl enda valitud moosi.
  6. Küpsetage saiakesi 20-22 minutit või kuni need on kuldpruunid.

Glasuur

  1. Segage kokku tuhksuhkur ja vesi. Niristage see üle soojade saiade.

Toitumisalane teave

Kalorid: 387kcalSüsivesikud: 50gValgud: 6gRasvad: 18gKüllastunud rasvhapped: 11gKolesterool: 94mgSool: 245mgPotassium: 116mgKiudained: 1gSugar: 23gA-Vitamiin: 605IUC-Vitamiin: 1mgKaltsium: 63mgRaud: 2mgMagneesium: 13mg

Teie isiklikud märkmed

Proovisite seda retsepti?Märkige @Parimad_Retseptid või lisage tag #parimadretseptid!